Slim energienet levert warmte- én koude

Erik op 22 mei 2017 | 3 minuten leestijd
In Heerhugowaard wordt gestaagd gewerkt aan het Waerdse Energie Circuit, een slim warmte- en koudenet waarmee bedrijven gebruik kunnen maken van elkaars restwarmte voor het verwarmen en koelen van hun huisvesting. Het is een flinke stap van de gemeente Heerhugowaard om in 2030 energieneutraal te zijn.

Het is een postzegel van een paar vierkante kilometer. Maar op die kleine oppervlakte zitten enkele bedrijven met een groot warmteoverschot. Voor de beeldvorming: een van de bedrijven, Burg Azijn, heeft zoveel warmte-overschot dat de producent alleen al goed is om 2500 huishoudens van warmte te voorzien. Dat is ruim 10 procent van de Heerhugowaardse woningvoorraad. De meeste bedrijven hebben vooral een koudevraag. Dat betekent dat het energienet meer moet zijn dan een stelsel van buizen dat de warmte van aanbieder A naar vrager B transporteert. In het net moet ruimte zijn voor opslag in de bodem en er is een slimme aansturing nodig om de warmte/koude op het juiste moment te leveren.

Asfaltcollectoren

Asfaltcollectoren vormen een belangrijk onderdeel van het energienet. De collector, een stelsel van slangen in het asfalt, verzamelt de warmte en voert deze af. De asfaltcollector fungeert daarmee als een warmtewisselaar, die de warmte aan het asfalt onttrekt. Het opgewarmde water (of in de winter het gekoelde water) wordt ondergronds opgeslagen in een watervoerende bodemlaag. In de winter, als er in de aangesloten gebouwen rond de collector behoefte is aan warmte, wordt het warme water opgepompt. In de zomer zorgt het koude water juist voor koeling.

Twee collectoren liggen er momenteel al. De eerste collector van 1500 m2 is aangelegd onder een weggedeelte in de N23. Het tweede collectorveld bevindt zich nabij het bedrijventerrein De Vaandel en heeft een oppervlakte van bijna 4000 m2.

Letters of Intent

De grootste collector wordt momenteel nog niet gebruikt voor regeneratie maar uitsluitend als bron voor de warmtelevering. Wanneer binnenkort nieuwe aansluitingen worden gerealiseerd, zullen de collectoren ook onderdeel worden van het regeneratiecircuit. Inmiddels hebben elf bedrijven een Letter of Intent getekend om deel te nemen in het Waerdse Energie Circuit. Vanwege de grote belangstelling is er in het zuidelijk deel van Heerhugowaard al een wegdeel gereserveerd voor nog een grote asfaltcollector.

Het door de bedrijven geleverde warmteoverschot wordt met behulp van  twee doublets in de bodem geladen. Met een pompcapaciteit van 370 m3 per uur kan daar de warmte/koude worden opgeslagen en onttrokken.

Lange adem

Adriaan van Diepen, directeur van installatie- en adviesbureau KODI stond aan de wieg van het slimme energienet. Realisering was een proces van lange adem,’ vertelt Van Diepen. Begin 2014 voerde Kodi samen met Energy Valley, een stichting die gemeenten in dit soort processen ondersteunt, een quickscan uit om de haalbaarheid van het energienet te beoordelen. ‘Het temperatuurniveau van de restwarmte die afkomstig is van de bedrijven zal gemiddeld schommelen tussen de 20 en 25 °C,’ vertelt Van Diepen. ‘Een deel van de restenergie kunnen we al dan niet opgewaardeerd direct naar de vragende bedrijven verpompen. De warmte die we niet nodig hebben, slaan we op in de bodem. Als Waerdse Energie Circuit hebben we de ambitie om later ook water van hoge temperatuur te leveren. Daarvoor zetten we een hogetemperatuur warmtepomp in, een warmtepomp die 90 °C kan maken ‘.

Gerelateerde artikelen