Slim en voordelig datacenters koelen

Casper op 2 februari 2017 | 4 minuten leestijd
Er speelt veel rondom datacenterkoeling. Datacenters maken een flinke capaciteitsgroei door, onder andere dankzij de populariteit van social media en ‘cloud computing’. Het gevolg is dat ook de vraag naar koeling in deze sector enorm groeit. Dat leidt tot bijzondere innovaties op dit gebied.

Overal ter wereld groeien datacenters als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn nodig om in de enorme vraag aan dataverkeer te kunnen voorzien. Van alle energie die nodig is om een datacenter te laten draaien, gaat er een kwart naar koeling. De meeste datacenters worden op dit moment nog gekoeld met behulp van traditionele compressiekoeling, beter bekend als airco. Daarmee worden gemakkelijk lage temperaturen bereikt en zodoende blijft de relatieve vochtigheid goed op peil. Maar airco is niet de meest energiezuinige en duurzame manier. Dus is het goed om alternatieven te onderzoeken. Een manier is door functies te combineren, zoals het inbouwen van servers in radiatoren. 

Adiabatische koeling

Een oplossing voor datacenterkoeling is directe of indirecte adiabatische koeling. Bij beide systemen wordt lucht afgekoeld door het verdampen van water. Het is een efficiënte manier van koelen die gebruik maakt van de koelende werking van water om de temperatuur in datacenters te verlagen. Er is maar weinig elektriciteit nodig om de ventilatoren die de lucht in beweging brengen te laten draaien. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe zuiniger het systeem werkt. In de winter is het mogelijk om warme lucht opnieuw door de toevoerlucht te leiden, zodat de temperatuur in de ruimte op het gewenste niveau blijft. 

Zeewater of sneeuw

Een innovatieve manier van slim koelen is het gebruik van middelen die op locaties voorhanden zijn, zoals zeewater of sneeuw. Google koelt haar datacenter in Finland al een paar jaar met koud zeewater. De lucht tussen de racks wordt gekoeld met een leidingsysteem, het zeewater haalt middels een warmtewisselaar de warmte eruit. Microsoft gaat een stap verder en dompelt een heel datacenter onder in zee. Daar wordt nog mee geëxperimenteerd, onder andere met de grootte van het center. Een model met de afmetingen van een flinke zeecontainer komt een jaar in zee te hangen, waarna de resultaten uitgebreid gemeten en geanalyseerd worden. Het plan is om naast het koelen met zeewater ook nog eens te onderzoeken of de energie voor de hardware in het center kan worden geleverd door getijdenenergie. Lukt dat, dan is het onderwaterdatacenter helemaal zelfvoorzienend en dus volledig duurzaam.

In Japan is een pilot in gang gezet waarbij verschillende racks gekoeld worden met sneeuw. Op het eiland Hokkaido valt elke winter meters sneeuw. Die wordt opgeslagen en als het in de zomer smelt, kan het als koeling voor de proefopstelling dienen. De eerste resultaten zijn positief.

Koudwatermachines

Een aantal bedrijven is actief bezig met het zoeken naar oplossingen. Ook Daikin biedt verschillende zuinige koeloplossingen die in te zetten zijn voor het koelen van een datacenter. Bij zowel de luchtgekoelde als de watergekoelde koudwatermachines staat voorop dat het systeem betrouwbaarheid en stabiel is. Deze koudwatermachines kunnen ook worden voorzien van een warmteterug- winningsoptie die warmte opneemt uit het koelproces. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten en zorgen de koudwatermachines ook nog eens voor een zuinige en comfortabele verwarming voor kantoren. Dat betekent een flinke financiële besparing, maar ook een belangrijke vermindering van de CO2-uitstoot.