​Siemens laat zich inspireren door uil bij nieuwe windturbine

Erik op 13 oktober 2016 | 2 minuten leestijd
Siemens heeft zich laten inspireren door de natuur. Uilen zijn namelijk stille jagers en dankzij hun geruisloze vlucht kunnen ze hun prooi onopgemerkt naderen. De vogels kunnen dit door de bijzondere structuur van de vleugels. Dit effect wordt nu toegepast in de nieuwe windturbinebladen van Siemens, die de aero-akoestische eigenschappen van rotorbladen optimaliseert.

De achterrand van een uilenvleugel diende bij de ontwikkeling ter inspiratie. Het doel van de nieuwe bladen is dat deze uitermate geruisloos moeten worden. “Tijdens onze windtunnelmetingen en veldtests bleken de kammen en tanden het geluid van de windturbine bij alle windsnelheden aanzienlijk te verminderen,” aldus Stefan Oerlemans, expert aero-akoestiek bij de technologieafdeling van Siemens Wind Power. De getande structuur aan de achterrand en een voorrand met minuscule kammen zorgden voor een vermindering van het ruisen van de luchtstroom. Deze luchtstromen worden namelijk in kleinere wervelingen opgedeeld.

Vervanging DinoTails

Voorheen werden voor windturbines de zogehete DinoTails gebruikt Deze worden nu op land grotendeels vervangen. De productie van de nieuwe bladen met kammen en tanden laat niet lang op zich wachten als onderdeel van de low noise-uitvoering. Siemens komt spoedig met de nieuwe windturbine SWT-3.3-130LN.

Gerelateerde artikelen