Shell gelooft weer in windenergie

Casper op 30 maart 2016 | 3 minuten leestijd
Shell voegt de daad bij het woord. In het onlangs verschenen jaarverslag over 2015 sprak het olie- en gasconcern de intentie uit investeringen te doen in grootschalige wind- en zonne-energie. Het heeft er nu alle schijn van dat Shell gaat meebieden bij de komende tender van het rijk voor een aantal grote windparken voor de kust bij Zeeland.

Tien jaar lang investeerde Shell niet meer wezenlijk in zonne- en windenergie.  Maar het roer is nu om. Vrijwel zeker is Shell een van de biedende partijen voor de te bouwen nieuwe windparken Borssele 1 en 2 aan de Zeeuwse kust.

Volgens bronnen rond het bedrijf is het concern partner van energiebedrijf Eneco, dat ervaring heeft met windparken en sinds 2015 onder andere het complex Luchterduinen exploiteert, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee. Shell wil niet op het bericht reageren en Eneco wil de samenwerking met Shell niet bevestigen.

Vijftal locaties

In totaal worden de komende jaren een vijftal locaties voor windparken op zee aanbesteed – twee in Borssele, twee bij de Zuid-Hollandse kust en één bij de Noord-Hollandse kust. Die parken moeten samen stroom leveren voor miljoenen huishoudens. Voor alle projecten samen die een vermogen krijgen van 3500 MW zijn miljarden euro’s overheidssubsidies beschikbaar. Twee kavels in het Borssele windgebied voor in totaal 700 MW worden als eerste aanbesteed

Omslag

De hernieuwde interesse in windenergie markeert een omslag bij het grootste Nederlandse olie- en gasbedrijf. In de jaren negentig van de vorige eeuw en begin deze eeuw investeerde Shell nog wel in zonne-energie, biomassa en windenergie, maar het bedrijf stopte daar na een aantal jaar weer mee. Wel investeerde het bedrijf de afgelopen jaren grootschalig in biobrandstoffen.

Shell is al mede-eigenaar van Nederlands eerste windpark voor de kust bij Egmond aan Zee, dat in 2007 werd geopend, en heeft in de VS eveneens een aantal windparken. Ook investeerde Shell in 2014 in een belang in 2-B Energy, een Nederlandse start-up die een nieuwe type offshore windturbine heeft ontwikkeld met twee in plaats van drie wieken. Daarnaast werd Shell eind vorig jaar technologiepartner van een drijvend windenergieproject voor de kust van Portugal van het bedrijf Principle Power.

Veel belangstelling

Dat Shell en Eneco belangstelling hebben voor Borsele 1 en 2 is overigens geen garantie voor deelname aan het project. De belangstelling van internationale bedrijven voor de veiling van de nieuwe windparken is groot en het project wordt gegund aan de partij die het minst beroep doet op subsidie. Ook producent General Electric en de energiebedrijven Engie (GFD Suez), E.ON en Dong Eergy worden genoemd als belangstellenden, net als de Zweedse staatsenergiebedrijven Stattkraft en Vattenfall.

Op 21 april heeft Shell haar algemene aandeelhoudersvergadering. Verwacht wordt dat tijdens die bijeenkomst de koersverandering met de aandeelhouders wordt besproken waarna de sluier rond de deelname aan de tender kan worden weggetrokken.

Kabinet akkoord

Het kabinet wil ook graag meer windparken. De eerste plannen van minister Henk Kamp zijn inmiddels ingediend. Kamp verwacht een tekort aan windenergie in 2020 als er niet snel wordt ingegrepen. Daarnaast wil de minister graag de doelstellingen van het energieakkoord behalen.