Shaping surfaces: nieuwe waskommen van geglazuurd staal

Erik op 23 mei 2018 | 3 minuten leestijd
Alape is geen nieuwkomer op het gebied van sanitair. Sinds eind 19e eeuw werkt het Duitse bedrijf al aan klassieke badkamerproducten, zoals de eerste inbouwwaskom ter wereld. De laatste jaren werkt Alape veel met geglazuurd staal: karakteristiek materiaal dat licht van gewicht is, maar ook uiterst robuust. Met de nieuwe finishes ‘Aqua’ en ‘Terra’ is weer een nieuwe stap in de doorontwikkeling van het materiaal gezet.

Alape verstevigt met de nieuwe finishes haar positie op het gebied van glazuur. Waar het bedrijf zich de afgelopen jaren richtte op waskommen met duidelijke geometrische vormen, staan nu de waskomoppervlakken centraal onder het motto ‘shaping surfaces’. Met de serie ‘Biocolor’ en ‘Metallic Dark Iron’ startte de Duitse sanitairfabrikant al met opvallende waskomoppervlakken. Met de nieuwe finishes ‘Aqua’ en Terra’ wordt dit uitgebreid.

Harder dan graniet

Geglazuurd staal combineert de kracht en de vormgevingskwaliteiten van staal met de hardheid en chemische weerstand van glas in een homogene vorm. Voor de productie wordt een speciaal titanium bevattende en koolstofarme staalsoort gebruikt. Op het staal wordt het glazuur, een flinterdunne emaille laag, aangebracht en ingebrand. De waskomoppervlakken zijn van hoge kwaliteit door de precieze materiaalverwerking aan de hand van een uniek ‘3-laagsproces’, waarbij het water uit het glazuur wordt onttrokken voordat het emaille in de oven wordt ingebrand. Het gesloten, niet-poreuze oppervlak van glazuur en staal is hygiënisch, verfbestendig, kleurvast, duurzaam corrosiebestendig, kras- en slijtvast. Zelfs tegen klimatologische invloeden en sterke ultraviolette straling is het gekleurde glazuur bestendig. Het composietmateriaal is harder dan graniet of smaragd.

Innovatie en design

Alape biedt veel mogelijkheden om producten te individualiseren. Er kan onder andere worden gekozen uit veel verschillende RAL-kleuren. Het bedrijf wil namelijk steeds nieuwe, innovatieve producten op de markt brengen en wil deze aanpassen aan de uiteenlopende eisen, die worden gesteld aan binnenhuisarchitectuur en badkamerdesign. Alape streeft er naar om waskomoppervlakken te ontwikkelen, die interieurontwerpers ondersteunen bij het vormgeven van nieuwe ontwerpstijlen.

Natuur als inspiratiebron

Op de beurs Salone del Mobile 2018 in Milaan presenteerde Alape de twee nieuwe finishes voor het eerst. ‘Terra’ is een waskomoppervlak met een matte en poederachtige uitstraling en een ‘Aqua’ waskomoppervlak is verkrijgbaar in drie verschillende tinten met kleurverloop, die opvalt door de glasheldere look. De natuur diende als inspiratie voor de nieuwe finishes: de diepte van de oceaan en de kleur van het water en de natuurlijke aard en kleur van steen en hout. Beide series zijn vanaf 2019 verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen