Sensorsysteem van Philips helpt bejaarden met zelfstandig wonen

Erik op 3 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Een nieuw sensorsysteem van Philips moet ervoor zorgen dat bejaarden langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het systeem houdt de persoon in kwestie in de gaten en is in staat om ongewoon gedrag op te pikken. Op die manier kan men snel zorg krijgen, maar toch ook zelfstandig blijven wonen.

Om een invasie van privacy te voorkomen, werkt het systeem niet met camera’s. De sensoren meten echter wel dingen als licht en beweging.

Hoe werkt het?

Wanneer het systeem is geïnstalleerd, wordt deze eerst een paar dagen gekalibreerd om het standaardgedrag van de bewoner in kwestie te meten. Mocht er in de dagen, weken, maanden of jaren daarna een ongewoon patroon optreden, dan wordt deze data naar een team gestuurd die meerdere ouderen tegelijk monitort. Op basis van die data wordt vervolgens besloten of er actie moet worden ondernomen.

Verenigde Staten

Philips werkt in de Verenigde Staten samen met een thuiszorgorganisatie en rolt het systeem dan ook eerst daar uit. In eerste instantie wordt het systeem op 25 locaties in de VS geïnstalleerd. Wel werd het systeem al op verschillende locaties in Nederland getest.

Het systeem zou een goede manier kunnen zijn om de kosten voor ouderenzorg te drukken. Een dergelijk systeem is namelijk beduidend goedkoper dan intensieve thuiszorg of een plek in een verzorgtehuis. 

Gerelateerde artikelen