Sensor voor driedimensionale meting zorgt voor duidelijkere informatie

Erik op 17 november 2017 | 2 minuten leestijd
Voor het meten van belasting wordt momenteel een sensor op de markt gebracht die de belasting driedimensionale meet. De nieuwe meercomponenten sensor van HBM meet kracht en koppel langs drie assen simultaan. Het resultaat is dat de informatie vollediger is.

De informatie die wordt gemeten door de sensor is noodzakelijk voor diverse applicaties. Denk daarbij aan robotica, het ontwerp van testbanken of productielijnen of metingen in windtunnels. “De nieuwe MCS10 meercomponenten sensor minimaliseert overspraak over de assen en biedt veel verschillende mogelijkheden voor de configuratie”, vertelt HBM over het nieuwe product.

Gestandaardiseerde meercomponenten

Een gemakkelijke integratie in meetoplossingen wordt daarbij gegarandeerd. “Deze gestandaardiseerde meercomponenten sensor van HBM biedt een betrouwbare oplossing met alle voordelen van serieproductie, zoals snelle levertijden en technische parameters, die dankzij grondig testen gegarandeerd zijn.” De MCS10, de standaardsensor die wordt aangeboden, biedt daarbij mogelijkheden voor aanpassing aan specifieke applicaties en meetsituaties. De productlijn bevat naast een driecomponenten sensoren ook een zescomponenten sensor. De laatstgenoemde kan behalve kracht ook het koppel in de x-, y- en z-richting meten.

Gebruiker profiteert 

“De overspraakeffecten die meestal optreden bij meercomponenten sensoren zijn in de MCS10-sensor beperkt dankzij het geoptimaliseerde ontwerp”, gaat HBM verder. De meetversterkers van het bedrijf die zijn uitgevoerd met rekenkanalen, reduceren deze effecten. “Zij maken compensatie mogelijk door het real time berekenen van de overspraakmatrix, die bij iedere sensor wordt meegeleverd.” De gebruiker profiteert volgens HBM van betrouwbare meetresultaten door de hele meetketen heen. “De sensoren beschikken bovendien over geïntegreerde TEDS-functionaliteit (Transducer Electronic Data Sheet), die in combinatie met de meetelektronica van HBM voor optimaal gebruiksgemak zorgt.”

Gerelateerde artikelen