Scholing belangrijk bij voorkomen koolmonoxideongevallen

Erik op 7 januari 2016 | 2 minuten leestijd
​Bewoners en woningeigenaren moeten kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de ingehuurde professional, oordeelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid ov er risico’s van koolmonoxidevergiftiging.

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie, voor het merendeel modern en goed onderhouden. Dit in tegenstelling tot het beeld dat oude of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide produceren.

Belang van scholing

In eerste instantie dragen bewoners en woningeigenaren zelf verantwoordelijkheid voor een veilige installatie in de woning. Maar volgens de Onderzoeksraad moeten zij wel kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de door hen ingehuurde professionals. Bij veilige aanleg en onderhoud is namelijk niet alleen aandacht vereist voor het toestel, maar ook voor de bijbehorende componenten en het betreffende gebouw. Zo moeten bijvoorbeeld de luchttoevoer- en rookgasafvoerleidingen en uitmondingen passen bij zowel het toestel als het gebouw. OTIB benadrukt het belang van scholing en bijscholing om meer kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Via verschillende regelingen kunnen werkgevers subsidies ontvangen van hun opleidingsfonds voor scholing. Maar ook zet OTIB in contacten met het onderwijs en opleidingsinstituten in op het agenderen van de problematiek.

Gerelateerde artikelen