Scheuren over een ‘slimme’ snelweg

Erik op 30 december 2014 | 2 minuten leestijd
In Brabant ligt er al een en Noord-Holland krijgt er binnenkort ook mee te maken: een Smart Highway. Deze ‘slimme’ (snel)weg is behoorlijk hightech en heeft allerlei handige snufjes als glow in-the-dark belijning, oplichtende verf en laadt zelfs elektrische auto’s op.

De gemeente Oss in Brabant beleefde in oktober 2014 een primeur: de eerste Smart Highway ter wereld werd er geopend. Sindsdien rijden weggebruikers er over een behoorlijke slimme weg die niet alleen duurzaam is, maar vooral ook veilig. De minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen was zo positief over deze pilot dat ze onlangs bekend maakte dat de Afsluitdijk, die Noord-Holland en Friesland met elkaar verbindt, ook een Smart Highway wordt.

Glowing Lines

Het brein achter de Smart Highway is ontwerper Daan Roosegaarde. In samenwerking met wegbouwer Heijmans ontwikkelde hij de slimme snelweg. Het concept bestaat onder meer uit speciale ‘Glowing Lines’, lichtgevende belijning die overdag daglicht opneemt en zichzelf oplaadt. Vervolgens licht de belijning ’s nachts meer dan tien uur op. Daarnaast staan er naast de weg interactieve lampen, die aanspringen wanneer er auto’s langsrijden. Dit maakt lantaarnpalen die de hele nacht branden totaal overbodig.

Elektrische auto’s opladen

En dan zijn er nog sneeuwvlokken die als symbolen op het wegdek aangeven wanneer het vriest en het wegdek glad kan zijn. En dat is niet alleen een leuk gezicht, maar vergoot ook de veiligheid op de weg. Verder is er ook nog een aparte weghelft voorzien van inductie, die elektrische auto’s kan opladen tijdens het rijden.

Gerelateerde artikelen