Scan brengt onbalans van installatie snel in beeld

Casper op 26 april 2017 | 3 minuten leestijd
Met de ‘Installatie Scholen Scan’ die RVO vorig jaar samen met DWA ontwikkelde, kan de installateur in twee tot vier uur tijd problemen met de installaties in kaart brengen, ter plekke oplossen en aangeven welke maatwerkoplossingen mogelijk zijn om het binnenmilieu te verbeteren of energie te besparen. Basisschool De Fontein in Warnsveld zag door de scan de problemen snel opgelost worden.

Installatiebedrijf Geas gebruikte het instrument in De Fontein en ontdekte meteen al dat de kloktijd van de ventilatie niet goed stond. De ventilatie ging ’s morgens te laat aan waardoor ouders en leerlingen niet een fris lokaal betraden. Een ventilatiekanaal bleek losgeraakt en werd meteen gerepareerd. Een kleine ingreep die ter plekke konden worden genomen.

De school dateert uit de jaren tachtig, wordt verwarmd met gasketels en werd lange tijd geventileerd door en combinatie van natuurlijke toevoer en mechanische afzuiging. Koeling was nooit aanwezig. Pas de laatste jaren pas zijn in de lokalen CO2-gestuurde decentrale ventilatie-units geplaatst. Maar de leerlingen hadden last van tocht veroorzaakt door de ventilatie maar de CO2-meter bleef maar in het rood staan. Bij de scan bleek dat de CO2-openemer de ventilatie niet goed aanstuurde doordat die aan verkeerde parameters was gekoppeld.

Geas configureerde de ventilatie-units opnieuw maar daarmee was het probleem overigens nog niet opgelost. In alle lokalen moest de ventilatie opnieuw worden ingeregeld. En dat gold ook voor de cv-installatie. Omdat de gebruikers het ventilatiesysteem niet konden beïnvloeden maar wel last bleven houden van de tocht, zetten zij de verwarming hoger. 

Eenvoudige maatregelen

Met eenvoudige maatregelen konden binnenluchtkwaliteit en comfort snel worden verbeterd. De klachten zijn nu grotendeels voorbij. Om een optimale ventilatie te krijgen zouden compartimenten moeten worden aangebracht. Dat vereist bouwkundige aanpassingen waarvoor budget moet worden gezocht. Tijdens de scan viel het op dat de ventilatie geen vakantieregeling heeft. Zo’n regeling kan de school 1.300 kWh per jaar schelen, oftewel 170 euro. Verder bleek dat er geen aanwezigheidsdetectie op de verlichting was. De voorziening kost 2.000 euro en bespaart 700 kWh per jaar. Het zijn allemaal zaken die het schoolbestuur in overweging zijn gegeven. De Installatiescan is dan ook een goed middel voor de installateur om zijn expertise te verkopen en zijn dienstverlening uit te breiden.

Kansen

Veel installateurs hebben net een standaardcontract waarbij tweemaal per jaar onderhoud wordt uitgevoerd. Als de installateur de scan zelf verzorgt, kunnen aanpassingen aan de regelingen direct worden uitgevoerd. De huisinstallateur is bekend met het gebouw en de installaties. Ook weet hij waarom regelinstellingen in de loop der tijd zijn aangepast. Hierdoor is hij minder tijd kwijt en zijn de aangedragen oplossingen met de kennis van de installaties uitvoerbaar. De installateur is op deze wijze proactief betrokken bij de optimalisatie van de installaties.

Isso-publicatie

Het controleren van instellingen en installaties, doormeten van sensoren en uitvoeren van klimaatmetingen vereist kennis en vaardigheden van de installateur. Daarvoor heeft Isso de publicatie ‘Kleintje optimaliseren van klimaatregelingen’ en een aantal kenniskaarten ontwikkeld, die direct aansluiten bij de Installatiescan Scholen. Binnenkort brengt ISSO in samenwerking met RVO via de ISSO Kennisbank een digitale versie van de Installatiescan Scholen uit waarin deze kennis direct toegankelijk is.