Samenwerken op hoog niveau

Erik op 24 april 2017 | 3 minuten leestijd
BIPV-panelen worden steeds vaker toegepast in de woningbouw. Het zijn bouwelementen voor op het dak of voor aan de gevel, waar zonnecellen in zijn verwerkt. Fabrikanten van dergelijke panelen gaan ervan uit dat dakdekkers ze gaan plaatsen, en in principe kunnen ze dat ook. Toch wordt er op dit vlak vaak samengewerkt, waarbij de dakdekker het bouwtechnische gedeelte voor zijn rekening neemt en het installatiebedrijf verantwoordelijk is voor het elektrotechnische deel.

Een BIPV (Building Integrated Photo-Voltaics)-paneel is eigenlijk een combinatie van een bouwschil en een energiebron. Er is geen aparte draagstructuur nodig, en het dakoppervlak hoeft niet doorboord te worden. Een BIPV-paneel is wat duurder dan een opbouw-zonnepaneel en wordt daarom vooral gebruikt als er een oud dak vervangen moet worden of bij nieuwbouw. In de praktijk worden ze veel minder vaak toegepast dan de gewone opbouwpanelen. En dus is er minder ervaring mee, zowel bij dakdekkers als bij elektrotechnische installateurs. 

Ieder z’n vak 

Omdat een BIPV-paneel als dakbedekking en als stroomopwekker fungeert, is het de vraag wie dergelijke panelen zou moeten installeren. De dakdekker kan het doen, maar het past ook in het pakket van de e-installateur. In de praktijk wordt er vaak een samenwerking gezocht tussen beide disciplines. Het bouwtechnisch gedeelte van een BIPV-paneel vraagt om de expertise van een dakdekker. De panelen moeten immers zo worden gelegd dat er een wind- en waterdicht dak ontstaat. Daarnaast zijn er strikte eisen met het oog op brandgevaar, want alleen het gedeelte tussen het dak en het onderdak is beschikbaar voor ventilatie. 

Bij regulier dakwerk komt er geen elektriciteit aan te pas; ook al een reden dat dakdekkers de ‘stroomkant’ van het leggen van BIPV-panelen vaak aan elektriciens overlaten. Aan de andere kant zit niet iedere elektricien graag op het dak. Als de beide experts goed samenwerken en elkaar aanvullen, is de kans het grootst dat de BIPV-panelen goed en volgens de regels worden bevestigd. En dat is belangrijk, want fouten zijn moeilijk te herstellen. Voor extra zekerheid is het raadzaam om tijdens het installeren van de panelen regelmatig te meten en te controleren. 

Wie doet wat? 

Kort samengevat ziet de ideale taakverdeling er zo uit:

De elektricien is verantwoordelijk voor:

-het ontwerp; hij bepaalt het type en het aantal omvormers op basis van de configuratie en het geïnstalleerde vermogen

-de plaatsing in huis; hij plaats de omvormer(s), voert controles uit en sluit de panelen aan op de meterkast en het elektriciteitsnet, doet eventuele aanpassingen aan (verleng-)kabels

-veiligheid; hij houdt zich aan de veiligheidsmaatregelen bij het werken onder spanning en aan de aansluitrichtlijnen van de omvormer(s)

De dakdekker:

-zorgt voor de plaatsing buiten; hij monteert de BIPV-panelen, sluit ze onderling aan en sluit de verlengkabels aan, hij realiseert de doorvoer door het onderdak

-houdt zich net als de elektricien aan de veiligheidsmaatregelen bij het werken onder spanning.

Gerelateerde artikelen