‘Samenwerken om ongevallen koolmonoxide te voorkomen’

Casper op 20 november 2015 | 2 minuten leestijd
De installatiebranche kreeg onlangs heel wat voor haar kiezen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteerde een rapport over ongevallen met koolmonoxide. Daaruit blijkt dat ongelukken met koolmonoxide veel vaker voorkomen dan gedacht en de installatiesector krijgt er stevig van langs. Naast vernietigende resultaten, komt de Raad ook met een aantal aanbevelingen.

Hoewel bewoners en woningeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor een veilige installatie in hun woning, moeten zij volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid wel kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de ingehuurde professional. Aangezien nu aan het licht komt dat de meeste ongelukken met koolmonoxide gebeuren bij een onlangs geplaatste of onderhouden cv-ketel, blijkt dat het probleem veelal niet bij de bewoners ligt, maar bij de professionals zelf. Werk aan de winkel dus voor installatiebedrijven en fabrikanten van cv-ketels en koolmonoxidemelders.

Integrale aanpak

Volgens de Onderzoeksraad is niet alleen de installatiebranche schuldig. Ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen. De Raad beveelt de betrokken ministers aan om samen met betrokken partijen uit de branche om de tafel te gaan en samen te werken aan een integrale aanpak om koolmonoxideongevallen tegen te gaan en de veiligheid in de woning wat betreft koolmonoxide te waarborgen.

Wettelijke erkenningsregeling

Om de partijen een eindje op weg te helpen, doet de Raad een aantal aanbevelingen. Allereerst pleit de Onderzoeksraad voor de Veiligheid voor een wettelijk verplichte uniforme erkenningsregeling voor alle installateurs die verbrandingsinstallaties aanleggen en onderhouden. De Raad ziet ook graag dat er wettelijke eisen komen, die ertoe leiden dat verbrandingstoestellen als geheel ‘failsafe’ en ‘foolproof’ zijn.

Koolmonoxidemelders

Wat betreft koolmonoxidemelders wil de Raad graag dat de testresultaten van koolmonoxidemelders openbaar worden gemaakt en dat er wettelijke eisen komen, waarmee de betrouwbaarheid en effectiviteit van melders gewaarborgd wordt. Mocht aan deze eisen worden voldaan, dan pleit de Raad vervolgens voor het stimuleren van koolmonoxidemelders in woningen en publieke gebouwen.

Scholing en registratie

Ook scholing is belangrijk. De Onderzoeksraad ziet graag dat er meer voorlichting komt over de risico’s van koolmonoxide voor installateurs, bewoners en hulpverleners. Tot slot adviseert de Raad om alle ongevallen met koolmonoxide te registreren en onderzoeken, zodat er een beeld ontstaat van de effectiviteit van de genomen maatregelen.