Samenwerken: 1 + 1 = 3

Erik op 30 januari 2015 | 3 minuten leestijd
De meeste installatiebedrijven werken regelmatig met andere partijen samen. Meestal omdat een ander bedrijf een aanvullende discipline in huis heeft. In negen van de tien gevallen is het economisch belang het uitgangspunt van de samenwerking. Is dat een goede basis?

Een expert op het gebied van samenwerken is René Kesselaar, ‘hoofdtrainer’ – zoals hij zelf zegt – van aannemersbedrijf Kesselaar en Zn. in Alkmaar. “Met hoeveel bedrijven ik samenwerk? Zo’n zestig nu.” Kesselaar heeft een eigen visie op samenwerken en treedt daar actief mee naar buiten. Hij geeft regelmatig lezingen en inspireerde veel mensen. “Echt samenwerken is iets overhebben voor elkaar. Net een stapje meer zetten, eigenlijk precies zoals je dat op een zaterdag zou doen als je vrienden helpt met klussen. Samenwerken gaat over verantwoordelijkheid nemen, elkaar vertrouwen, een team zijn, en samen iets moois maken.”

Het eindresultaat telt

Volgens een onderzoek van BouwKennis uit juni 2014 vindt een fabrikant een gedeelde visie op de markt de belangrijkste voorwaarde voor samenwerking. Voor de gemiddelde hoofdaannemer B&U telt zowel de bereidheid om risico’s en winst te delen, als het leveren van consistente prestaties heel zwaar. De overige partijen in de bouwkolom letten vooral op of de potentiele partner financieel gezond is, en of het bedrijf een specialisme heeft dat bij het eigen bedrijf ontbreekt. Best lastig dus, want er zijn nogal wat verschillende belangen en verwachtingen. Kesselaar ligt daar niet wakker van. “Je moet je om te beginnen afvragen met wie je zou willen samenwerken. Vervolgens moet je erachter komen of die ander dat ook echt wil. Als een bedrijf alleen op financieel gewin uit is, heb je geen basis. Ik vind sowieso dat er niet over geld gepraat moet worden. Het eindresultaat is wat telt, daar ga je met z’n allen voor.”

Problemen? Praten!

Waar mensen samenwerken, ontstaat soms wrijving. Kesselaar kan erover mee praten. “Het komt wel eens voor dat mensen zich niet aan afspraken houden. Of dat er een verschil van mening is. De enige manier om problemen op te lossen, is om erover te praten. Wij zitten regelmatig met z’n allen bij elkaar, zestig man dus, en dan bespreken we open en eerlijk wat er speelt. Goede en minder goede dingen. Delen, daar gaat het om.”

En met wie werkt Kesselaar zelf graag samen? “Met alle zestig werk ik graag. Als je voelt dat je samen meer en betere dingen kunt bereiken, is er een meerwaarde. Eén plus één moet minimaal drie opleveren.”

Meer weten over de visie van René Kesselaar? De aflevering van Tegenlicht op 15 februari, NPO 3, 21.00 uur, is geheel aan Kesselaar en zijn bedrijf gewijd.

Gerelateerde artikelen