Saled laat met nieuw led-armatuur zien wat het onder circulariteit verstaat

Erik op 2 oktober 2017 | 3 minuten leestijd
Het gaat nu hard. Rijk, provincies en gemeenten schakelen voor hun openbare verlichting massaal over energiezuinige led’s. Maar het zal nóg harder gaan. Tijdens de Dag van de openbare Ruimte vorige week in de Utrechtse Jaarbeurs introduceerde Saled het nieuwe led-armatuur dat eenvoudig is de monteren op elke masthoogte. Met de introductie van Fortuné laat Saled zien dat het circulariteit zeer serieus neemt.

De overheid heeft als ambitie in 2050 een circulaire economie te bereiken. We moeten zuiniger en slimmer met onze grondstoffen, producten en diensten omgaan. Wie een bezoek gebracht heeft aan de Dag van de Openbare Ruimte zal zelden eerder de deelnemers en inleiders zo vaak het woord circulariteit in de mond hebben horen nemen. Het begrip vertoont bijna al verschijnselen van devaluatie. Het nieuwste armatuur voor de openbare verlichting van Saled verdient het echter niet weggezet worden als het zoveelste voorbeeld van een product waar het begrip circulariteit met de haren is bijgesleept. 

Installatiegemak

Met haar nieuwe armatuur de Fortuné maakt Saled duidelijk hoe het milieudoelstellingen vertaalt in productinnovatie. Door het gebruik van duurzaam aluminium en eenvoudige (de)montage van driver en led-module kan de Fortuné een tweede leven krijgen. Het gemak waarmee de onderdelen vervangen kunnen worden of zelfs een compleet nieuwe module voor bijvoorbeeld Smart Lighting kan worden ingebouwd, maakt volgens de producent dat de Fortuné voor een doorbraak gaat zorgen in de standaard levenstermijn die (lokale) overheden voor hun armaturen rekenen.

De Fortuné is de eerste in een serie van vijf armaturen die Saled op de markt gaat brengen. Bij al deze armaturen zijn de pijlers circulariteit, een nette prijs-kwaliteitverhouding en gemakkelijke installatie. ‘Onze doelstelling is een klein en sterk assortiment te voeren waarbij uitfasering niet aan de orde is,’ aldus Jeroen van Beek van Saled. ‘Alleen de technologie ín het armatuur zal aan ontwikkelingen onderhevig zijn, zodat er geen kapitaalvernietiging plaats hoeft te vinden. Circulariteit in optima forma dus.’ 

Gemeente Oldambt

Saled is nu ruim zes jaar actief in de Openbare Verlichting en heeft zich in korte tijd opgewerkt tot marktleider op het gebied van Retrofit, de methode waarbij in een bestaand armatuur alleen de lichtbron wordt vervangen. Dit voorjaar bereikte Saled een mijlpaal toen met Oldambt de 130e Nederlandse gemeente als Retrofit-klant werd verwelkomd. Eind augustus heeft Saled opnieuw ruim 2.000 LED lichtbronnen geleverd aan Oldambt. De installatie van de lampen wordt uitgevoerd door partner Ziut, dat eerder dit jaar circa 2.600 Saled PS-L lampen in Oldambt plaatste. De installatie is naar verwachting medio oktober afgerond.

Het nieuwe armatuur Fortuné is zowel geschikt voor een uithouder als paaltop. In eerste instantie alleen in de uitvoeringen met 10W, 15W, 20W, 25W en 30W, later ook in andere wattages. De levensduur van de led-lichtbron bedraagt 100.000 branduren. Zodra de levensduur van de led-module voorbij is, is het eenvoudig om te retrofitten. Dankzij de Wieland-verbindingen is een onderdeel in enkele minuten te vervangen. 

Gerelateerde artikelen