’s Werelds grootste zonnecentrale voorziet 1 miljoen mensen van energie

Erik op 25 november 2015 | 1 minuut leestijd
Nog een maandje wachten en dan wordt de grootste thermische zonnecentrale ter wereld geopend. De centrale bevindt zich in de Sahara, nabij de Marokkaanse stad Quarzazate, en gaat 1 miljoen mensen van schone energie voorzien.

De hitte die overdag wordt opgevangen, wordt ’s nachts gebruikt om een stoomturbine aan te drijven. Hierdoor kan de centrale zowel dag en nacht in energie voor de lokale bevolking voorzien.

Immense zonnecentrale

“Of je nu ingenieur bent of niet, je zal overweldigd zijn als je de zonnecentrale ziet”, zegt Paddy Padmanathan van ACWA Power, verantwoordelijk voor het zonneproject, tegenover BBC. “Stel je 35 voetbalvelden voor, vol met parabolische spiegels, die meedraaien met de natuurlijke gang van de zon.”

42% duurzame energie in 2020

De Marokkaanse overheid wil dat de energievoorziening van het land in 2020 voor 42 procent uit duurzame energie bestaat. Met de warmte van de Sahara, de kustwinden van de Atlantische oceaan en de mogelijkheden voor waterkracht van de vele gebergten, heeft Marokko meer dan genoeg opties om het gestelde doel te behalen.

Gerelateerde artikelen