​’s Werelds eerste energie-neutrale hotel komt in Amsterdam

Erik op 29 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Een primeur in Amsterdam: na het meest duurzame kantoorpand ter wereld, is in de nabije toekomst ook het allereerste energie-neutrale hotel ter wereld in onze hoofdstad te vinden. Hotel Breeze maakt gebruik van innovatieve technologieën om die duurzame status te verwezenlijken.

Het hotel, met een oppervlakte van 6.000 m2, komt in de woonwijk IJburg te staan. De bouw start begin 2016. Twee jaar later moet het hotel klaar zijn voor de grande opening.

Earth, Wind & Fire

Dutch Green Company, TU Delft en TU Eindhoven werken samen om de energie-neutrale status te verwezenlijken. Zij hopen dit te doen met het Earth, Wind en Fire-concept, dat ervoor zorgt dat het hotel nagenoeg zelfvoorzienend is wat betreft energie.

Het concept bestaat uit drie onderdelen: het Powerroof, de Climate Cascade en de Solar-schoorsteen. De Powerroof wekt energie op doormiddel van zonnepanelen en windturbines. Het dak zorgt er tevens voor dat er lucht van buiten het gebouw in kan. De Climate Cascade koelt deze lucht en distribueert het vervolgens door het gebouw. Het gebouw is daarnaast uitgerust met een solar-schoorsteen. De zon verwarmt deze schoorsteen. De warme lucht die hierdoor ontstaat wordt in de grond opgeslagen voor later gebruik.

Gerelateerde artikelen