Rotterdamse haven wil mega windturbine

Erik op 21 maart 2016 | 2 minuten leestijd
​De gemeente Rotterdam wil gaan bekijken of zij in de haven plek hebben voor mega windturbines. Met dit onderzoek loopt de stad al vooruit op toekomstige ontwikkelen. Als het mogelijk is, wil de stad windturbines van 50 megawatt plaatsen die onlangs door Amerikaanse onderzoekers is ontworpen.

Als het aan de gemeente ligt worden de gigantische turbines al binnen een paar jaar geplaatst. Daarbij gaat het om grote windmolens die wieken hebben van 200 meter. De wieken zouden, indien nodig, ingeklapt worden. Het ontwerp doet zodoende denken aan een palmboom. De windmolens zijn een enorm innovatie aangezien de capaciteit van de meest sterkste turbine, de V164 van de Deense turbinemaker Vestas, nu nog maximaal 8 megawatt kan opwekken.

Motie aangenomen

Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam een motie aangenomen, maar er gaat nog veel water door de zee voordat de turbines daadwerkelijk in de Rotterdamse haven staan.  GroenLinks raadslid Arno Bont wil nog niet te hard van stapel lopen, liet hij weten aan de Windenergie Courant: “Je moet de motie zo zien dat we op zoek zijn naar een locatie waar plek kan komen voor mega windmolens. Of die nou 8 megawatt, 15 megawatt of 50 megawatt opwekken. Dat is in feite bijzaak. We willen nu op zoek naar een goede locatie voor de grootste windmolens die er nu zijn.”

Ideale locatie

De haven van Rotterdam zou een goede locatie zijn omdat daar meer dan genoeg ruimte is voor zulke innovaties.

Gerelateerde artikelen