Dat is de afspraak tussen netbeheerder Stedin, Remeha, Bekaert Heating, de gemeente Rotterdam, DNV GL en woningbouwvereniging Ressort Wonen.
De partners willen in de praktijk ervaren hoe deze vorm van verwarmen kan uitpakken. Uiteindelijk kan de inzet van waterstofgas een flinke bijdrage leveren bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Bij verbranding van waterstofgas komt geen CO2 vrij.
Begin 2019 gaat de proef van start. Er zal dan lokaal waterstof worden geproduceerd met groene stroom. Stedin vervoert via een separaat gasnet het gas naar het appartementencomplex. Ketels van Remeha en Bekaert Heating verwarmen vervolgens de woningen.
Hoewel het potentieel van de inzet van waterstofgas zeer duidelijk aanwezig lijkt, moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden. Grootschalige proeven zijn er nog niet en ook productie en distributie zijn nog niet onder controle. Vandaar dat er veel geleerd kan worden van het project in Rozenburg.
Uit onderzoek is gebleken dat het huidige gasnet is om te bouwen voor gebruik van waterstofgas. Het aardgasloos maken van woningen zal in de komende jaren steeds sneller gaan. Snelle resultaten van proeven zoals die in Rozenburg kunnen hierbij helpen.