De gemeente heeft gezorgd voor de nodige elektriciteitsvoorzieningen en omdat deze nu zijn geleverd, kan de bouw beginnen. Solar Green Point schrijft over het project: “Zonnepark A20 Terbregseplein is een zogenaamd postcoderoos (PCR) project. De PCR wordt bepaald door het postcodegebied waarin, in dit geval het zonnepark langs de A20, ligt en omhelst alle aangrenzende postcodegebieden. Leden die binnen de postcoderoos wonen profiteren, naast de prijs voor de door hun opgewekte stroom, van een korting op de energiebelasting. Geïnteresseerde bewoners van onder meer de wijken Terbregge, Hillegersberg, Prins Alexander en Ommoord kunnen door het kopen van een of meerdere zonnepanelen lid worden van een lokale coöperatie zonder winstoogmerk.”
Duurzaamheid doelstellingen
In 2018 wil de gemeente Rotterdam enkele duurzaamheidsdoelen behalen op het gebied van zonne-energie. Zo wil de havenstad 20 Gigawattuur (GWh) aan opgewekte zonne-stroom en 1.000 Gigawattuur (GWh) in 2030 bewerkstelligen. Wethouder Pex Langenberg van duurzaamheid is ambitieus: “Dat is zo’n 40% van de totale stroomvoorziening voor Rotterdam. Daarom zetten we in op zonneparken, zoals langs de A20, of zonnepanelen op braakliggende haventerreinen. Daarnaast werken we aan het gemeentelijk vastgoed, zoals gymzalen, te voorzien van zonnepanelen. In Rotterdam is veel zonpotentie, we hebben hier wel 18,5 km2 aan platte daken!”
Samenwerking
Bij het opwekken van meer duurzame energie wordt nauw samen gewerkt met inwoners, bedrijven en instellingen. De duurzame energie moet bijdragen aan “een schonere lucht, verbetert de concurrentiepositie van Rotterdamse bedrijven en geeft een impuls aan de werkgelegenheid.” Daarbij legt de stad uit “zonne-energie is één van de duurzame energiebronnen en drukt in vergelijking met conventionele bronnen veel minder zwaar op het milieu.”