Het lastige punt van rookgasafvoeren is dat er verschillende materialen, systemen en montagemethoden zijn. Daar komt bij dat er – zeker in wat oudere woningen – nogal eens voor een provisorisch oplossing is gekozen. Met welke materialen sluit je daarop aan en is dat dan veilig? In zulke gevallen is het meestal beter om voor een heel nieuw systeem te kiezen, maar ja, vervangen kost geld. Dat zijn zoals wat problemen en dilemma’s die spelen als het om rookgasafvoeren gaat.
Kwaliteit verbeteren en borgen
Onlangs twitterde een installateur: “Vuistregel: ketelvervanging = rookgasafvoer vervangen.” En precies die kant moet het op. De overheid wil onderzoeken hoe zij een verbetering van de borging van de kwaliteit en juiste montage van rookgasafvoerleidingen en rookgasafvoerkanalen kan realiseren. UNETO-VNI denkt mee en is betrokken bij het opstellen van informatiebladen voor collectieve rookgasafvoeren voor consumenten en (technisch) beheerders, maar benadrukt dat ook individuele rookgaskanalen periodiek vervangen zouden moeten worden. Dat is een lastig punt in de consumentenmarkt. Meestal wordt het vervangen van een rookgasafvoersysteem in offertes buiten beschouwing gelaten om zo de prijs laag te houden. Daar moet uit veiligheidsoverwegingen dringend verandering in komen.
Kennis opdoen
Om meer van rookgasafvoeren te weten te komen organiseren UNETO-VNI en OTIB speciale monteursbijeenkomsten. Je kunt er kennis opdoen over de nieuwe ontwikkelingen op installatiegebied en er staan interessante workshops op het programma. Er is een speciale workshop over rookgasafvoeren. Daar komen de laatste ontwikkelingen, goede en slechte praktijkvoorbeelden, nieuwe producten en montagemethoden aan bod.
De top vier van meest voorkomende systemen:
- enkelwandig kunststof rookgasafvoersysteem star en flexibel
- enkelwandig metalen rookgasafvoersysteem star en flexibel
- concentrisch rookgasafvoersysteem
- metalen en kunststof enkelwandig rookgasafvoer/luchttoevoersysteem in schacht
Specialist in rookgasafvoeren
Gelukkig zijn er ook bedrijven gespecialiseerd in rookgasafvoeren zoals Ubbink en Burgerhout. Cox Geelen ontwikkelt en produceert rookgasafvoersystemen voor HR cv-ketels. Het kan dan gaan om complete systemen die beginnen bij de cv-ketel met een adapter of ketelaansluitstuk en eindigen met een dakdoorvoer of muurdoorvoer.
Concentrische systemen
Bijzonder is dat het bedrijf de ontwikkelaar is van de concentrische systemen. De binnenpijp, de pijp waar de rookgassen doorheen stromen, is bij een concentrisch systeem lucht omspoeld. Dit beperkt de kans dat rookgassen bij een incident in de ruimte komen tot een minimum. De ketel slaat af als er door een gat of lekkage teveel rookgas vrijkomt. Dat is – letterlijk – een ingebouwd veiligheidssysteem, iets wat andere en zeker enkelwandige rookgasafvoerleidingen niet hebben. Een concentrische rookgasafvoer is een innovatie die het risico op koolmonoxidevergiftiging wegneemt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zo’n systeem goed moet worden aangesloten, de installateur moet weten wat hij doet.
Maar dat geldt natuurlijk altijd. Aan kennis hoeft het de installateur gelukkig niet te ontbreken. Rogafa, de vereniging van Nederlandse fabrikanten van rookgasafvoer, heeft per afvoersysteem de basisvoorschriften voor het monteren op een rij gezet. Compleet met checklist en werktekeningen met afmetingen. Verplicht leesvoer voor iedere installateur die met cv-ketels en rookgasafvoeren te maken heeft!