​Robot verschoont water en produceert elektriciteit

Casper op 17 november 2015 | 2 minuten leestijd
Wetenschappers aan de Bristol University in Engeland introduceerden deze week een nieuw (en wellicht revolutionair) stukje robotica: de Row-Bot. De robot verschoont verontreinigd water en gebruikt de bacteriën van het verontreinigde water om elektriciteit op te wekken. Met andere woorden: zolang de Row-Bot zich in verontreinigd water bevindt, kan hij zichzelf van elektriciteit blijven voorzien en dus eindeloos blijven werken.

“De Row-Bot is een cruciale stap in de ontwikkeling van autonome robots, in staat om zichzelf voor langere tijd van elektriciteit te voorzien”, zegt de hoofdonderzoeker van Bristol University. “Onderzoek heeft uitgewezen dat de robot zelfs meer energie opwekt dan dat hij nodig heeft.”

Hoe werkt het?

Wat de Row-Bot speciaal maakt, is zijn Microbial Fuel Cell, die werkt als een soort spijsverteringsorgaan. Microben verteren de bacteriën in het vervuilde water en produceren elektronen als gevolg. Deze elektronen worden vervolgens ‘geoogst’ en omgezet in energie, waarmee de robot zichzelf aandrijft. Op deze manier kan de robot het water eindeloos blijven verschonen, zonder gebruik te maken van een externe energiebron.

Concept

De Row-Bot bevindt zich momenteel nog in de concept-fase, dus het zal nog even duren voordat hij daadwerkelijk in gebruik genomen wordt. Het is echter een veelbelovende ontwikkeling. Wellicht is het zelfde zelfvoorzienende systeem in de toekomst ook toepasbaar op robots die zich voortbewegen over land of door de lucht.

Afbeelding: Bristol University