Rijk start intensieve campagne woningisolatie eigen huis

Casper op 24 oktober 2016 | 3 minuten leestijd
Het Rijk gaat de komende drie jaar samen met de energieloketten van de gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties campagne voeren om het eigen huis energiezuiniger te maken. Onder het motto ‘Energie besparen doe je nu’ wil het Rijk particulieren aanzetten de buitenschil van hun woning te isoleren.

De campagne zal drie jaar lang met tv- en radiospots en een speciale website de aandacht op isolerende maatregelen vestigen. Uit een onlangs uitgevoerd onderzoek blijkt dat het merendeel van de particulieren nauwelijks een idee heeft van de kosten die met isolatie gemoeid zijn. Hoewel zeker de helft van de ondervraagden interesse zegt te hebben in het aanbrengen van isolerende maatregelen, denkt 60 tot 70 procent dat het hen te weinig financieel voordeel oplevert ten opzichte van de kosten die de maatregelen met zich meebrengen.

Investeringsrendement tot 8 procent

En het voordeel van thermische isolatie is niet gering. Zo kost vloer- en spouwmuurisolatie voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro maar staat er een jaarlijkse besparing van 760 euro tegenover. In vijf jaar is de investering al terugverdiend en daarna is de energierekening blijvend laag. Investeren in energiebesparende maatregelen levert daarmee een rendement dat niet kan tippen aan de opbrengsten van een spaarrekening. Over een langere periode is het rendement gemiddeld 7 tot 8 procent. Een ander voorbeeld: het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis kost 4.000 euro maar bespaart de eigenaar al gauw 500 euro per jaar aan stookkosten. Bovendien is het huis in de zomer koeler.

Op de website energiebesparendoejenu.nl kunnen huiseigenaren advies op maat krijgen: de mogelijkheden, de kosten en opbrengsten, de financiering met subsidie of goedkope lening. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier. Daarnaast treft de bezoeker er  verschillende voorbeelden.

Mocht het argument van de lagere energierekening niet sterk genoeg zijn, dan kan het energielabel wellicht nog overtuigen. Huizen met een groen energielabel worden over het algemeen sneller verkocht voor een hogere prijs. Het is een investering, die gemakkelijk wordt terugverdiend.

Subsidiemogelijkheden

Opvallend is dat ondanks de vele berichtgeving over het onderwerp slechts een kwart van de ondervraagden op de hoogte is van de subsidiemogelijkheden. Wie twee verschillende isolatiemaatregelen in één keer neemt (dak, gevel, vloer, spouwmuur of ramen) kan een subsidie van ongeveer 20 procent krijgen. Daar bovenop is dan ook subsidie mogelijk voor isolerende deuren en kozijnen voor driedubbel glas. Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar.

Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Voor verhuurders van huurhuizen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparing. Bij zeer energiezuinige huizen (‘nul-op-de-meter’) kan de verhuurder een bijdrage van de huurder vragen. De huurder betaalt dan niet of nauwelijks voor energie, en is netto hetzelfde kwijt aan woonlasten voor een huis met meer comfort.

Goedkope lening

Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Huiseigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis, kunnen een Energiebespaarlening afsluiten met een speciale rente bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds heeft een budget van € 300 miljoen.