‘Reuzenpanty’ houdt vuil in rioolwater tegen

Casper op 2 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Klimaatverandering zorgt ervoor dat we steeds vaker te maken zullen krijgen met noodweer en wolkbreuken. Het riool heeft grote moeite met al dit extra water, waardoor er meer kans is dat de riolering overloopt en er rioolwater in sloten en singels belandt. Om te voorkomen dat de inhoud van de toiletpot en ander vuil in het milieu terechtkomt, ontwikkelde Grontmij de Vuilfuik.

Oplossingen die vervuiling van het open water door rioolwater moeten voorkomen zijn niet nieuw. Eerdere uitvindingen zijn echter vaak behoorlijk aan de prijs en niet altijd even gemakkelijk te installeren. De Vuilfuik is volgens Grontmij een stuk goedkoper en bovendien goed inpasbaar in een groot aantal riooloverstorten. De Vuilfuik heeft op het eerste gezicht wel wat weg van een grote panty. Deze ‘reuzenpanty’ hangt aan de rand van een overstort waar het rioolwater filtert en zo voorkomt dat rioolrestanten in het oppervlaktewater terechtkomen.

Lage onderhoudskosten

“Het vaste vuil in het rioolwater blijft op deze manier achter in de fuik en kan het oppervlaktewater dus niet vervuilen”, legt Bé Brinkman, commercieel manager bij Grontmij uit. “Dit systeem is veel goedkoper dan reguliere oplossingen. Het is ook een stuk gebruiksvriendelijker. Na een overstorting kan de Vuilfuik eenvoudig door een nieuwe worden vervangen. Hierdoor blijven ook de onderhoudskosten laag.”

Drukverschil

De vuilfuiken worden bijvoorbeeld aan een grote opvangbak in een sloot bevestigd. Onder normale omstandigheden liggen de fuiken op de bodem van de sloot, waar ze nauwelijks zichtbaar zijn. Tijdens een overstorting vult de opvangbak zicht met rioolwater. Door het drukverschil dat ontstaat, vullen de fuiken zich en stroomt het rioolwater door de fuiken, waarbij het vuil in het filter gedrukt wordt.

Eerste resultaten

In een aantal gemeenten heeft de Vuilfuik zijn nut al bewezen. In Rotterdam en Castricum is het systeem getest en de eerste resultaten waren positief. Ook in het Overijsselse Balkbrug is onlangs een Vuilfuik geplaatst en ook daar wordt enthousiast gereageerd. De fuiken schijnen eenvoudig te plaatsen en vervangen te zijn, houden drijfvuil tegen en vangen een deel van het rioolslib op. Het systeem wordt gezien als een milieuvriendelijke methode om sloten en singels schoon te houden.