Restwarmte uit fabriek verwarmt Rotterdam

Casper op 21 november 2014 | 2 minuten leestijd
Ongeveer 45.000 huishoudens en bedrijven in Rotterdam zitten er warmpjes bij dankzij de industrie. Restwarmte van afvalverwerkingsbedrijf AVR zorgt voor die warmte. Binnenkort moeten meer woningen in de provincie Zuid-Holland op deze manier verwarmd worden.

Fabrieken in de Rotterdamse haven produceren elke dag veel warmte. Deze warmte komt veelal in het water of in de lucht terecht en dat is zonde. Even verderop staan woningen en bedrijven die deze warmte goed kunnen gebruiken. De zogenaamde warmterotonde zorgt ervoor dat deze warmte beter benut wordt.

Warmterotonde

Onder de AVR-afvalcentrale liggen dikke buisleidingen, die de restwarmte die vrijkomt onder hoge druk naar de stad stuurt.  Het water, dat een temperatuur van 120 graden heeft, verwarmt vervolgens woningen en bedrijven via een systeem van stadsverwarming. De AVR is de enige fabriek die warmte levert, maar in de toekomst moeten meer fabrieken dit voorbeeld volgen.

De voordelen

Deze warmterotonde zorgt voor minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zoals gas uit Groningen en Rusland. Ook voorkomt het de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot verminderd en verbetert tegelijkertijd de luchtkwaliteit, omdat er minder stikstof wordt uitgestoten.

Meer woningen volgen

Op dit moment worden zo’n 45.000 huishoudens op deze manier verwarmd. Het is de bedoeling dat meer woningen en bedrijven volgen. “De volgende stap is de levering van restwarmte uit de haven aan het Westland en de stedelijke gebieden van Delft en Den Haag”, aldus gedeputeerde Govert Veldhuijzen van provincie Zuid-Holland. “Uiteindelijk moeten we met de warmterotonde heel Zuid-Holland kunnen bereiken. Als we dat voor elkaar krijgen, worden zowel de haven als de glastuinbouw een stuk duurzamer. Bovendien levert de energiebesparing die daarmee gepaard gaat een bijdrage aan de concurrentiekracht van beide sectoren.”