Restwarmte terugwinnen uit douchewater

Erik op 29 januari 2020 | 3 minuten leestijd
Het terugwinnen van restwarmte uit warm douchewater draagt bij aan een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik. Douche-wtw’s (wtw staat voor warmteterugwinning) zijn dus belangrijk in de energietransitie. De techniek bestaat al vele jaren en heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen.

Iedereen is zich tegenwoordig bewust van de klimaatproblemen. Van het gas af is (nog) niet altijd een optie, maar minder gas afnemen is ook al een stap in de goede richting. Een douche-wtw helpt daarbij. In een woonhuis bespaart het energie, maar ook in een gastenverblijf, B&B of hotel levert het direct voordeel op. En wat te denken van sportclubs. In veel clubhuizen wordt de warmwatervoorziening op gas gestookt, dus dat betekent voor sportverenigingen een hoge energierekening. Een douche-wtw kan uitkomst bieden omdat de restwarmte uit warm (afval) douchewater benut wordt. Sportclubs kunnen de investering in korte tijd terugverdienen. 

Restwarmte benutten 

Met een douchegoot-wtw wordt de restwarmte van het douchewater benut om het aanvoerwater voor te verwarmen. Het warme douchewater gaat niet meer rechtstreeks het riool in, maar stroomt eerst langs een warmtewisselaar in de douchegoot. Hierbij wordt de restwarmte afgegeven aan koud aanvoerwater dat daardoor al voor een groot deel opwarmt. De cv-ketel hoeft dan minder te stoken. Dat vermindert dus de CO2-uitstoot en het energieverbruik. 

Warmtepomp en douche-wtw 

De opkomst van de warmtepomp maakt de installatie van een douche-wtw nog interessanter. Een gasketel zorgt ervoor dat er oneindig lang warm tapwater uit de kraan komt. Bij een warmtepomp, gecombineerd met een boiler van zo’n honderd tot tweehonderd liter is dat anders: dan is het warme water na een poos op. Door met de restwarmte van warm douchewater koud aanvoerwater voor te verwarmen, hoeft de douchemengkraan minder heet water bij te mengen. Hierdoor is er veel langer warm tapwater voorhanden. 

Internationale prijzen 

De Joulia Twinline douchegoot-wtw J6 10P-830 LF heeft een bijzonder hoog rendement van 55,8%. Dat levert een belangrijke energiebesparing op en verlaagt de EPC. Op de VSK presenteert Technea deze douchegoot van fabrikant Joulia. Joulia staat voor kwaliteit, installatiegemak en een zeer fraai design. Het bedrijf won in de loop van de jaren meerdere internationale prijzen.   

De Joulia Twinline douchegoot-wtw voldoet aan alle bouweisen en is gemaakt van hoogwaardig RVS. De douche-wtw bestaat uit een rooster, een sifon, een uitneembare koperen 10-buis warmtewisselaar en een goot. Bij het ontwerp van deze douchegoot-wtw hield Joulia specifiek rekening met gebruikersgemak. De warmtewisselaar is bijvoorbeeld in zijn geheel uitneembaar.

Gerelateerde artikelen