Restwarmte moet Britse wijk verwarmen

Erik op 4 augustus 2017 | 2 minuten leestijd
Het hergebruiken van restwarmte kan veel energie besparen en is een duurzame manier van verwarmen. In Oxford in Engeland worden plannen gemaakt om een woonwijk te koppelen aan een supermarkt in de buurt. Restwarmte van de vriesapparatuur wordt op die manier gebruikt om huizen te verwarmen. Het gaat in totaal om 146 woningen.

Het voordeel van deze manier van verwarmen is dat het uitermate duurzaam is. Energie gaat namelijk niet meer verloren. Daarbij wordt ook op CO₂ gereduceerd. Voor dit specifieke project is de besparing 70 procent. De energierekening van de buurtbewoners gaat ook fors naar beneden. De eigenaar van de supermarkt kan eveneens profiteren als hij een vergoeding vraagt voor het leveren van de restwarmte en uiteraard onderneemt hij milieubewuster.  

Warmwaterleiding

Het vooronderzoek is inmiddels afgerond. Een speciale installatie wordt gekoppeld aan een leiding waar warm water doorheen stroomt. Het water wordt verwarmd tot 25 graden Celsius en wordt vervolgens de wijk in gepompt. Op de momenten dat er minder warmte nodig is, zoals in de zomer, wordt de afgevoerde restwarmte tijdelijk opgeslagen in en buffer dat zich ondergronds bevindt. In de koudere maanden kan deze warmte weer worden gebruikt.    

Warmtepompen installeren

Voor de buurtbewoners betekent dit ook dat hun ketels worden vervangen voor individuele warmtepompen. Deze kunnen het water opwaarderen tot een temperatuur die kan worden gebruikt voor de verwarming van de huizen.

Toekomstmuziek

Ondanks dat de plannen hoopgevend zijn, duurt het nog wel even voordat de volledige installatie wordt goedgekeurd en aangelegd. Onder meer omdat er nog moet worden bekeken waar de financiering van bijna 3 miljoen euro vandaan moeten komen. 

Gerelateerde artikelen