Rendement van zonne-energie in de winter

Casper op 7 november 2014 | 4 minuten leestijd
Om de Nederlandse doelstellingen rond duurzame energie te halen, is het noodzakelijk dat duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, optimaal benut worden. Veel mensen stellen zich de vraag of zonnepanelen ook in de winter nog rendement opleveren. Krijgt u deze vraag wel eens van klanten?

Het rendement van zonne-energie wordt uitgedrukt in uren volle zon per m². Hierbij wordt uitgegaan van de internationale standaard dat een uur volle zon een vermogen levert van 1.000 Watt per m². Een uur volle zon levert dus 1.000Wh per m² (1kWh/m²), al kan u ervan uitgaan dat dit in Nederland wel iets lager ligt. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp), wat slaat op het vermogen onder ideale omstandigheden: een wolkenloze, zonnige dag (1kWh/m²) met een temperatuur van 25°C.

Rendement daalt in de winter

Dat de intensiteit van de zon daalt in de winter, is een inkoppertje. In de herfst en de winter neemt de stroomsterkte af, waardoor ook het rendement van zonne-energie daalt. Het verschil tussen zonne-energie instraling in winter en zomer is een factor 10.
Maar dat moet consumenten niet afschrikken: ook in de winter kan nog regelmatig van volle zonuren geprofiteerd worden. Bovendien werkt een zonnepaneel ook op bewolkte dagen; panelen zetten namelijk niet alleen zonlicht, maar ook indirect licht om naar bruikbare zonne-energie. De reflectie van eventueel omringende sneeuw kan zelfs voor extra lichtopbrengst zorgen. Bovendien is het zo dat een zonnepaneel juist bij lagere temperaturen beter presteert dan bij hoge temperaturen, omdat dan de spanning tussen de twee lagen in het zonnepaneel hoger is.

Gemiddeld genomen bedraagt het rendement zonne-energie dat zonnepanelen leveren in de maanden november tot en met februari samen 12% van de jaarproductie. Vanaf maart stijgt het al tot 9%. Dit maakt de winterperiode een goed moment om zonnepanelen te installeren, zodat het productieve voorjaar optimaal benut wordt. Tijdens het voorjaar is het rendement zonne-energie doorgaans groter dan wat consumenten zelf gebruiken. Dit surplus wordt vervolgens aan het net terug geleverd, zodat wat tijdens de wintermaanden van het net bijgevraagd wordt, gesaldeerd kan worden.

Tips voor extra rendement van zonne-energie in de winter

Het rendement aan zonne-energie dat door zonnepanelen geleverd wordt, is natuurlijk niet enkel afhankelijk van het seizoen. Er zijn meerdere factoren. Zo is in de eerste plaats de kwaliteit van de zonnepanelen belangrijk. Zonnepanelen uit monokristallijn silicium zijn duurder, maar bieden bijvoorbeeld wel een hoger rendement dan polykristallijn silicium zonnecellen. Ook zijn panelen met een zogeheten lage temperatuurcoëfficiënt aan te raden, wat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor temperatuurvariaties.
De nieuwste generatie dunne film CIGS panelen zijn sinds kort financieel interessant voor particulieren en bieden grote rendementsvoordelen. Ze benutten een breder lichtspectrum, zodat ze ook met een oost- of westoriëntatie en een kleine hellingshoek goed presteren. Bovendien kunnen ze ook meer zonne-energie benutten bij diffuus licht, bijvoorbeeld tijdens bewolkte dagen. De investering is wel hoger dan met andere zonnepanelen, maar conusementen kunnen een sneller terugverdieneffect verwachten.

Verder is ook de vakkundige installatie op een goede plaats en hellingsgraad van belang. Er bestaan doe-het-zelf-installatiepakketten, maar om echt optimaal met alle factoren rekening te houden, is het aan te raden om de hulp van een deskundig installateur in te roepen.

Een maatregel die bij winterse omstandigheden een rendementsverschil kan opleveren, is dikke, ondoordringbare lagen sneeuw van de panelen te verwijderen. Zijn de zonnepanelen bevroren? Raad uw klanten dan aan de zon haar werk te laten doen en om zeker niet zelf met een ruitenkrabber aan de slag te gaan. Op die manier kan de antireflectieve coating van het glas beschadigd worden of ontstaan er krassen op de glasplaat, waardoor het invallende licht verstrooid raakt.

Is er nog subsidie mogelijk?

Als installateur kan u uw klant op Energiesubsidiewijzer.nl wijzen om te controleren of hij/zij in aanmerking komt voor een subsidie. Ondernemers en bedrijven kunnen eventueel nog gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA).