Rendement HR-ketels vaak niet optimaal

Casper op 20 mei 2014 | 3 minuten leestijd
De tijd van uitvallende ketels is weer aangebroken. Lees in dit eerder verschenen artikel nog even onderstaande tips om het rendement van het hele verwarmingssysteem te maximaliseren.

Een HR-ketel alleen is niet voldoende om een zo hoog mogelijk rendement te halen. De ketel is namelijk onderdeel van een complete installatie (met expansievat, radiatoren, appendages en leidingen), en voor een optimaal rendement moet ook die installatie HR worden gemaakt. Hier ligt een belangrijke taak voor cv-installateurs.

Wat gaat er mis?

  • De cv-installatie zou eigenlijk altijd waterzijdig moeten worden ingeregeld. Niet alle installateurs hebben hiervoor de juiste kennis in huis.
  • Klanten moeten betalen voor de extra materialen en werkuren die nodig zijn voor het aanpassen van de volledige installatie. Zij zien daar niet altijd het nut van in. Dat komt mede doordat het resultaat van deze extra kosten pas veel later duidelijk wordt (als het voorschot wordt verlaagd). Dit resultaat mag er echter wel zijn; tot maar liefst 30% besparing op de jaarlijkse gasrekening is mogelijk.

Wat kan er beter?

De radiatoren moeten correct worden ingeregeld. De doorstroom moet zodanig worden ingesteld dat het water in de radiator 20ºC afkoelt voordat het de retourleiding ingaat. Dit om de retour watertemperatuur zo laag mogelijk te krijgen. Bij een hogere temperatuur neemt dit effect steeds verder af, en bij een retourtemperatuur van 50ºC of hoger is er zelfs sprake van 0% hoog rendement. Bij retourtemperatuur lager dan 20ºC is het HR-effect 100%.

Het is ook belangrijk om het expansievat met de juiste voordruk te kiezen. Let hierbij niet alleen op het aantal liters, maar ook op de plaats waar het expansievat geïnstalleerd wordt. Bij een voordruk van 0,5 bar, waarbij het expansievat aan de onderzijde van de installatie is bevestigd, mag de cv-installatie niet hoger zijn dan 5 meter gerekend vanaf het aansluitpunt van het vat net vóór de ketel(pomp). Indien dat wel het geval is ontstaat boven die 5 meter een onderdruk, waardoor radiatorafsluiters, voetventielen en andere aansluitingen die zich boven die 5 meter bevinden lucht gaan aanzuigen. Ook dit gaat ten koste van het rendement(lucht). Bij een installatie waarbij de cv-ketel zich bovenaan bevindt (bijvoorbeeld op de zolderverdieping) is een voordruk van 0,5 bar geen probleem.

Ten slotte wordt het rendement van een HR-installatie beïnvloed door de grootte van de radiatoren. Een kleine radiator heeft een hoge temperatuur nodig om een ruimte te verwarmen. Hoe groter het verwarmend oppervlak van elke radiator is, des te minder er gestookt hoeft te worden. Kortom: hoe groter de radiatoren, hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de cv-ketel.

Conclusie

Het is aan u als cv-installateur om te besluiten wat u met deze informatie doet. Onze anonieme schrijver hoopt een grote groep installateurs te motiveren om meer aandacht te besteden aan de complete installatie bij het plaatsen van een HR-ketel. Dat betekent meer werk voor u, en meer voordeel voor de klant. Of vindt u dit een te simpele voorstelling van zaken? Al uw reacties zijn welkom op onze website.