Remeha topman: ‘Warmtepomp wordt heus niet goedkoper’

Erik op 14 januari 2019 | 3 minuten leestijd
Was de berichtgeving van deze week toeval of was het moment bewust gekomen? Op de dag dat de Apeldoornse ketelfabrikant Remeha bekend maakte dat het de ontwikkelaar en producent van warmtempen Techneco overnam, liet Arthur van Schayk, ceo van Remeha, in de Volkskrant optekenen dat we er rekening mee moeten houden dat de warmtepomp voorlopig nog flink aan de prijs blijft.

Het is een verwachting die al jaren wordt uitgesproken, met name door brancheorganisatie Dutch Heat Pump Association (DHPE). Wanneer de warmtepomp massaal op de markt komt, zal de dankzij de grote productieschaal vanzelf goedkoper worden. En als ook nog installateurs meer ervaring met de technologie opdoen en efficiënter werken zal ook dat bijdragen aan de prijsverlaging. In tien jaar zou de gemiddelde pomp met 30 procent in prijs kunnen dalen. Daarna moeten technische verfijningen voor verdere prijsreducties zorgen. Het is een geluid dat door politici en energiedeskundigen enthousiast is overgenomen.

Grote aantallen

Maar Arthur van Schayk denkt daar anders over. ‘Dat gaat echt niet gebeuren’, zegt hij in de Volkskrant. ‘Iedereen denkt dat warmtepompen de komende jaren wel even 50 procent goedkoper worden, omdat ze nog maar kort bestaan. Maar ze bestaan al lang en ze worden in enorme aantallen gebouwd. Ik zie geen enkele reden waarom ze snel goedkoper zouden worden.’

Een kleine nuancering: Van Schayk heeft het eigenlijk over airco’s waarvan er in China en Japan miljoenen worden gemaakt. De apparaten doen feitelijk hetzelfde wat warmtepompen doen: ze verplaatsen warmte. Cruciale onderdelen in warmtepompen zijn exact hetzelfde als die in airco’s en ze komen uit dezelfde fabrieken. ‘Waarom zouden we door schaalvoordelen straks grote prijsdalingen krijgen?’

Sterker nog, Van Schayk verwacht nog eerder dat ze duurder worden. ‘Er komen nieuwe wereldwijde regels voor koelmiddelen. De middelen die we nu gebruiken, mogen straks niet meer.’ Wat het nieuwe middel wordt, moet nog blijken, maar het zal vrijwel zeker duurder worden.’

Maar dat zijn bedrijf van de opkomst van de warmtepomp zal profiteren, dat gelooft hij zeker. Remeha zal groeien, zeker in omzet want een warmtepomp is al gauw dubbel zo duur als een cv-ketel. Maar ze zullen er in Apeldoorn niet meteen steenrijk van worden. ‘De marge op warmtepompen is veel lager’.

Internationale groep

Bij Remeha werken ruim vijfhonderd mensen. Het bedrijf maakt deel uit van een internationale groep van ondernemingen in de verwarmingsindustrie, BDR Thermea Group, ook met het hoofdkantoor in Apeldoorn. Deze combinatie realiseert met in totaal 6.500 medewerkers een jaaromzet van 1,7 miljard euro. Het 23 jaar oude Techneco ontwerpt en levert warmtepompen voor woningen en kantoren. Het bedrijf is vooral bekend van de Elga, een hybride warmtepomp die samenwerkt met elk cv-toestel. De pompen zijn zowel bedoeld voor nieuwbouw als bestaande bouw. Voor de verduurzaming heeft Remeha een uitgebreid productportfolio nodig, stelt het bedrijf in een verklaring.

Techneco en Remeha moeten in de woningmarkt concurreren met twee andere Nederlandse fabrikanten, Itho Daalderop en Inventum. Belangrijke buitenlandse spelers zijn Mitsubishi (vertegenwoordigd door Alklima), het Duitse Alpha Innotec (Nathan) en het Zweedse Nibe.

Gerelateerde artikelen