Regenwater goed bruikbaar als drinkwater

Erik op 14 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Wanneer zelfs trappisten regenwater als grondstof voor hun bier kunnen gebruiken, dan is regenwater toch ook geschikt als drinkwater in het huishouden? Met membraamtechnologie blijkt regenwater inderdaad te kunnen worden opgewaardeerd tot drinkwater. Gezinnen kunnen hiermee in principe zelfvoorzienend worden qua drinkwater.

Regenwater wordt al lang ingezet voor een aantal toepassingen in huis die minder hoge eisen aan de waterkwaliteit stellen. Drinkwater behoorde daar tot nog toe niet bij. Onlangs heeft Mijn Waterfabriek een proef afgerond met een recreatiewoning. Een half jaar lang werd regenwater opgevangen en gefilterd om het te gebruiken als drinkwater. De technologie hiervoor, membraan- en UV-technologie, is in Duitsland al langer gangbaar. Onderzoek door het laboratorium van de Nederlandse drinkwaterbedrijven toont nu aan dat de kwaliteit van dit gezuiverd regenwater voldoet aan de eisen die in het drinkwaterbesluit worden gesteld. Enkel het aandeel waterstofcarbonaat lag iets onder de grenswaarde.

Positieve milieubalans

Er zijn meerdere partijen in Nederland – en ook daarbuiten – actief met technologie om regenwater op te waarderen tot zuiver drinkwater. Sommigen zeggen zelfs dat het eenvoudiger te reinigen is dan grond- en oppervlaktewater, omdat regenwater minder opgeloste verontreinigingen bevat. De milieubalans is positief, want voor het reinigen zijn geen chemicaliën nodig en er komt geen CO2 vrij. De membraan filtertechnologie is min of meer vergelijkbaar met de techniek die ingezet wordt als legionellabestrijding. Ze moeten wel jaarlijks gecontroleerd worden.

Vele voordelen

Het gebruik van regenwater als drinkwater heeft meerdere voordelen. Allereerst wordt het schaarse water efficiënter gebruikt. Ten tweede voorkomt men bij hevige regenval problemen met de afwatering, omdat het regenwater dat op de daken valt wordt opgevangen in een speciale tank. Voor de waterschappen kan dit betekenen dat ze straks minder verdund afval water krijgen aangeleverd. Dat kan per saldo positief uitpakken omdat het terugwinnen van grondstoffen uit geconcentreerd afvalwater gemakkelijker is dan uit sterk verdund.

Zelfvoorzienend in drinkwater?

Is het denkbaar dat in de toekomst woningen volledig los komen te staan van openbare nutsvoorzieningen, niet alleen energie, maar ook van de waterleiding? Onlangs is in Duitsland een Europees pilotproject Eco Innovation afgerond. Hierbij werd de Aqualoop technologie uitgebreid getest. Hiermee wordt het regenwater afdoende gefilterd om aan de Europese kwaliteitseisen voor regenwater te voldoen. Een van de conclusies is wel dat je voldoende de luchtkwaliteit moet meewegen omdat in gebieden met zware luchtverontreiniging de concentratie van bepaalde stoffen in het regenwater hoger kan zijn. Zonder een algemene uitspraak te doen, blijkt het in een aantal situaties ook economisch nu al rendabel te zijn om drinkwater te maken uit regenwater.

Trappisten en regenwater

Eigenlijk doen de trappisten al eeuwenlang niks anders. Alleen slaan zij de grondstof water voor hun bier op in een bron. Het Duitse Intewa, dat de Aqualooptechnologie ontwikkelde, heeft het vorig jaar geprobeerd: bier brouwen met regenwater. Het resultaat: Brain, een trappistenbier met 6,5 vol % alcohol. 

Tekst: Franc Coenen

Foto: Shutterstock

Gerelateerde artikelen