Recycling van lampen steeds normaler

Erik op 9 mei 2017 | 3 minuten leestijd
Lamp defect? Dan breng je hem naar een inzamelpunt. Klinkt logisch en het recyclen van verlichting komt steeds meer in het systeem van Nederlanders. Dan blijkt uit onderzoek van LightRec. In 2016 leverden Nederlanders maar liefst 3887 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in die een tweede leven te wachten stonden. Dat is een toename van maar liefst acht procent.

Volgens LightRec komt de toename voornamelijk door de investering die stichting deed in het uitbreiden van de inzamelnetwerken en voorlichting binnen de bouw- en sloopsector. Reden voor een feestje, maar de stichting wil meer.

Inzamelnetwerk en voorlichting

“LightRec heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. Met succes: in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak is nu een Wecycle-inzamelbak te vinden”, laat de stichting weten. De hoeveelheid verlichting steeg aanzienlijk. In totaal werd er 1,8 miljoen kilo lampen ingezameld en dat is drie procent ten opzichte van 2015. “Dit gewicht is op te splitsen in 1,3 miljoen kilo aan tl-buizen, 0,3 miljoen kilo aan spaarlampen en 0,2 miljoen kilo aan overige energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo aan armaturen in, zeker 11% meer dan vorig jaar.” Deze stijging wordt ook te weeg gebracht door de aansterkende economie waardoor er meer wordt gebouwd. Ook investeren steeds meer bedrijven en particulieren in ledverlichting,. Daarbij worden de oude lampen, die minder duurzaam zijn, vervangen en ingeleverd voor recycling.   

Nog geen hosanna

Er moet wel een lichte kanttekening worden geplaatst. De verkoopcijfers van de verlichting zijn nog niet bekend waardoor het percentage nog niet in perspectief kan worden geplaatst. Een aanzienlijke stijging van de verkoop van verlichting maakt het totale percentage gerecyclede verlichting minder indrukwekkend. “Ons streven is om in 2019 65% van de verlichting in te zamelen die op de markt wordt gezet. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit echter ook dat we relatief meer lampen en armaturen moeten inzamelen”, legt de stichting uit. “Het is uiteraard fantastisch dat meer Nederlanders verlichting inleveren voor recycling, maar dit volume moet nog verder omhoog, willen we de inzameldoelstellingen op Europees niveau kunnen behalen. We roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren.”

Gerelateerde artikelen