​Recyclen van lichtfotonen: revolutie in zonne-energie branche?

Erik op 29 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Wetenschappers aan de University of Cambridge hebben een mogelijk baanbrekende ontdekking gedaan op het gebied van zonne-energie. Het team heeft ontdekt dat een bepaald materiaal lichtfotonen kan recyclen, wat de efficiëntie van zonnecellen een enorme boost kan geven. De bevindingen werden in het tijdschrift Science gepubliceerd.

Het gaat om ‘hybride loodhalide-perovskiet’, een materiaal dat momenteel al in zonnecellen verwerkt wordt. Dit materiaal blijkt echter een unieke eigenschap te hebben, waar men eerder nog niet van op de hoogte was. Deze vorm van perovskiet genereert namelijk elektrische energie uit zonlicht (zoals elke andere zonnecel), maar converteert tegelijkertijd een deel van de elektrische lading terug naar lichtfotonen. Deze fotonen kunnen, op papier, hergebruikt worden voor het opwekken van energie, wat de efficiëntie van zonnecellen logischerwijs enorm ten goede komt.

Goodbye silicium?

Felix Deschler, wetenschapper aan Cambridge University: “De eigenschap om fotonen te recyclen laat zien hoe goed en veelbelovend dit materiaal is en het opent de deur naar het maximaliseren van de efficiëntie van zonnecellen.” Er bestaan nog geen zonnecellen die het gerecyclede zonlicht opnieuw kunnen gebruiken, maar volgens Cambridge University is het niet moeilijk om deze te ontwikkelen.

De wetenschappers verwachten dan ook dat het huidige efficiëntie-record van zonnecellen (29.8 procent, gevestigd door middel van silicium) met gemak overtroffen wordt wanneer er een zonnecel ontwikkeld wordt die het gerecyclede licht kan hergebruiken. Als dat het geval is, heeft silicium er een geduchte concurrent bij. Silicium is momenteel nog het meest gebruikte materiaal voor zonnecellen, maar daar zou na deze ontwikkeling zomaar eens verandering in kunnen komen. Perovskiet wordt al steeds goedkoper en duurzamer, maar lijkt nu ook nog eens in staat om fotonen te recyclen.

Lees ook: Nieuw record voor efficientie zonnecellen.

Gerelateerde artikelen