Rapport warmtepompen uit 2-jarige veldtest

Erik op 21 juli 2014 | 3 minuten leestijd
Recent Duits wetenschappelijk onderzoek toont dat luchtwarmtepompen inefficiënt kunnen zijn en niet altijd duurzaam. In een 2-jarige “veldtest Electro-warmtepompen” onderzocht de Lokale Agenda 21-Groep Energie Lahr (Zwarte Woud) in samenwerking met Ortenauer Energie Agentschap in Offenburg de huidige warmtepomptechniek op energie-efficiëntie en kosten, in Oberrhein tussen Freiburg en Baden-Baden.

Daartoe vond de Agenda Groep 33 exploitanten met lucht- , bodem- en grondwater warmtepompen en 5 warmwater warmtepompen in één- en meergezinswoningen. Het doel is niet alleen de deelnemers aan het project, maar ook de planners, energieadviseurs en ambachtslieden betrouwbare gegevens over de meest energie-efficiënte warmtepompsystemen over te dragen. Er zijn verschillen tussen de prestatiemetingen van de testgegevens en de reclame aan de ene kant en de behaalde prestaties onder realistische bedrijfsomstandigheden aan de andere kant. Het werkoverzicht over de periode van één jaar (JAZ) is gedefinieerd de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie van een warmtepomp. Hoe hoger het jaarwerkgetal, des te energie-efficiënter is de warmtepomp. De Duitse Energiebureau en het RWE beschrijven electro-warmtepompen als energie-efficiënt, wanneer het jaarwerk getal boven de 3 uitkomt en als noemenswaardig energie-efficiënt, wanneer het boven de 3,5 JAZ komt.

 

Energie-efficiëntie

Op het gebied van de koude bronnen kunnen bodemwarmtepompen met vloerverwarmingen lijstaanvoerder genoemd worden. Inmiddels bereiken ze een JAZ van 3,4 (gunstiger producent-jaarwerkgetal, direct gemeten achter de warmtepomp), met inachtneming van de verliezen van warmtebuffer en huishoudwaterverwarming JAZ van 3,1. Twee warmtepompen overtreffen zelfs het systeem-jaarwerkgetal met 4,3 en 4,4, waarvoor reclame is gemaakt met het jaarwerkgetal van 4 JAZ. Grondwater warmtepompen komen met gemiddelde productie en systeem- jaarwerkgetal van 3,2 resp. 2,9 minder goed uit. Redenen hiervoor zijn: te kleine boorgaten, een te hoog nominaal vermogen van de grondwater doorvoerpomp en verstopte waterfilters. Desondanks is een topprestatie met een systeem-jaarwerkgetal van 3,8 JAZ mogelijk. Tot slot de lucht/warmtepompen. Bij een vloerverwarming bedraagt het producent-jaarwerkgetal gemiddeld 2,8 JAZ, het systeem-jaarwerkgetal echter slechts 2,4 JAZ; en bij radiatoren slechts 2,2 JAZ. Dit houdt in: bijna de helft van de verwarmingsbehoefte van een woning voor verwarming en warm water, moet door hoogwaardige en dure stroom mogelijk gemaakt worden. De beste van de 12 onderzochte luchtwarmtepompen komt uit op een systeem-jaarwerkgetal van 3 JAZ en bereikt daarmee niet het, in de inleiding vermelde, energie-efficiëntiedoel van het Duitse Energiebureau en van de RWE. Afgewezen zijn de ook met lucht aangedreven kleine warmwater warmtepompen met een gemiddeld jaarwerkgetal van nog slechts 2 JAZ. De lagere individuele waarde met een JAZ van 1,5 hebben een beperkt warmwaterverbruik en die met een hoge individuele waarde van 2,4 JAZ een hoog warmwaterverbruik.

 

Rekening houdend met de ecologische aspecten, zoals de jaarwerkgetallen en de uitstoot van de schadelijke broeikasgas koolstofdioxide, en met de economische aspecten, dus niet alleen van het onderzoek maar ook van de bedrijfskosten, onderscheiden zich de bodemwarmtepompen in vergelijking met andere warmtegeneratoren. Ze beschikken gemiddeld over een betere prijs/klimaatverhouding. Bodemwarmtepompen vereisen aanvankelijk weliswaar hogere investeringen, als luchtwarmtepompen, ze compenseren deze echter doorgaans door een hogere energie-efficiëntie en daaraan gekoppeld lagere stroomkosten.

Gerelateerde artikelen