Ramen helpen energiekosten te reduceren

Erik op 15 mei 2017 | 2 minuten leestijd
In de zomer de warmte buiten houden en in de winter genieten van de zonnestralen. Slimme ramen moeten dit mogelijk maken. Onderzoeker Hitesh Khandelwal van de TU Eindhoven heeft de zonwerende ramen ontwikkeld die onzichtbaar infrarood zonlicht tegenhouden en het licht dat zichtbaar is doorlaten. Daarbij heeft hij ingebouwd dat de ramen aan en uit kunnen worden gezet om zo bij te dragen aan energiebesparing.

Doordat in de zomer de warmte wordt tegengehouden door de ramen, hoeft er minder worden gekoeld. In de winter is het juist prettig om gebruik te maken van de warmte van de zon. Volgens de onderzoeker kan het tot 12 procent aan energie schelen. Het koelen en verwarmen van huizen en gebouwen kost veel energie. Soms wel tot 50 procent van het totale energieverbruik.

Vloeibare kristallen

Het geheim van zijn product zit hem in organische vloeibare kristallen. Dit maakt deze noviteit uniek. Zonwerende ramen bestaan al langere tijd, maar deze blokken ook het zichtbare licht. In de winter wordt het zonlicht ook geblokt daardoor er vaak extra moet worden verwarmd. De organische vloeibare kristallen die zijn gebruikt kunnen licht van een bepaalde golflengte blokken. Daarvoor moeten ze wel op de juiste manier worden georganiseerd. Deze manier van organiseren kan worden ‘ontregeld’ door de aan/uit-knop die de gebruiker kan hanteren waardoor het zonlicht indien gewenst ook kan worden binnengelaten.

Dubbele glasplaten

De coating kan nu al tussen twee glasplaten worden aangebracht, maar er wordt ook gewerkt aan een coating die op de ramen kan worden aangebracht om kosten te besparen. 

Gerelateerde artikelen