​PvdA heeft wilde groene plannen

Erik op 23 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Als het aan de PvdA ligt, gaan huizen enorm veranderen. Alle nieuwe huizen moeten volgens de politieke partij standaard uitgerust worden met zonnepanelen en een warmtepomp. Het achterliggende doel is dat Nederland duurzamer wordt. Gefaseerd afstappen van de cv-ketels is daarbij een van de punten.

Daarnaast zou een windmolenpark ver uit de kost een ideale optie zijn voor ons land, laat de partij weten. “We investeren in de omslag naar groene energie. De banengroei is enorm: groene technologie groeit met 10% per jaar. Er komt een nieuw nationaal windmolenpark ver uit de kust: Gigapark 10. Onze offshore-industrie zal enorm profiteren, meer banen voor Nederland.” Kolencentrales zijn binnen tien jaar passé. “Kolenstroom warmt onze atmosfeer op, stoot vervuilende stoffen uit en is niet meer van deze tijd.”

Elektrisch rijden

Verder wil de PvdA af van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, elektrisch rijden wordt het streven. In de energievisie schrijft de PvdA: “De verbrandingsmotor wordt uitgefaseerd. Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat binnen 10 jaar in Nederland alleen nog elektrische auto’s worden verkocht, net zoals in Noorwegen.” In het energieconcept legt de PvdA zich verder uit. Andere landen zoals Denemarken en Uruguay zijn Nederland voorgegaan in de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Noorwegen heeft al besloten om de verbrandingsmotor uit te faseren en van de weg af te halen. Dit is het moment waarop we zelf stappen moeten nemen, dan blijven we energie-onafhankelijk van andere landen, garanderen we leveringszekerheid voor volgende generaties en reduceren we de uitstoot van CO2 die in Nederland nog altijd heel hoog is. Als we de energietransitie op deze manier doorzetten komen er nieuwe banen, krijgen we een groene economische groei en leven we in een mooier Nederland.

VVD verbaasd

De VVD kan zich niet vinden in de plannen van hun coalitiepartner. Volgens hen komt het afschrijven van de auto op fossiele veel te vroeg.

Gerelateerde artikelen