Zonne-energie leeft
Natuur & Milieu deed onlangs onderzoek naar de toepassing van PV panelen in Nederlandse gemeenten. Het gebruik van zonnepanelen is sinds 2011 behoorlijk toegenomen en zonne-energie is belangrijker geworden in het totale energieverbruik. Om de doelstelling uit het Energieakkoord te halen, moet er echter nog heel wat werk verzet worden. Het akkoord vermeldt een aandeel duurzame energie van 14 procent voor 2020; momenteel is nog geen 5 procent van de energie duurzaam geproduceerd. Hiervan betreft 0,2 procent zonne-energie.
Zeewolde scoort hoog
Zeewolde heeft van alle gemeenten de hoogste hoeveelheid zonne-energie per inwoner; Tilburg voert de ranglijst van grote steden aan. Natuur & Milieu onderzocht de gegevens en ontdekte dat stimulerende maatregelen van de gemeente positieve effecten hebben. Hierbij kunt u denken aan het mogelijk maken van de aanleg van zonnevelden en het ondersteunen van collectief inkopen van PV panelen voor bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Ambitieus Utrecht
Utrecht presenteerde recentelijk haar nieuwe Energieplan en geeft daarin aan dat het verplicht gaat worden om PV-panelen te plaatsen bij nieuwbouw in gemeentelijke grondexploitaties. Ook wil Utrecht zonnevelden ruim baan geven. De gemeente staat open voor innovatieve oplossingen, is bereid vergunningen sneller beschikbaar te stellen en wil indien nodig ook aanpassing van bestemmingsplannen overwegen als het om PV-panelen gaat.
De vernieuwende opstelling van Utrecht met betrekking tot zonne-energie ontging ook de Solar City-jury niet. Utrecht werd dan ook uitgeroepen tot Solar City 2015 en liet daarbij Wageningen en Delft achter zich.
Dat Utrecht haar ambities serieus neemt, onderstreepte de gemeente overigens met een ludieke actie tijdens de Tour de France. Op het dak van het Kromme Rijn College lagen tijdens de Tour zonnepanelen in de vorm van een fietser. Na de Tour werd deze ‘Solyclette’ weggehaald. Nu wordt het héle dak van de school bedekt met PV-panelen.
Energie-positief ritje
Ondertussen staan de ontwikkelingen op het gebied van de PV-panelen ook niet stil. Zo presenteerde Solar Team Eindhoven begin juli haar ‘Stella Lux’: de nieuwe ‘energie-positieve gezinsauto’ die het team in oktober inzet tijdens de World Solar Challenge. De Stella Lux is de opvolgster van de ‘Stella’ die Solar Team Eindhoven in 2013 presenteerde. Hoewel de Stella al opviel als gezinsauto op zonne-energie, is de Stella Lux weer een stap verder als het gaat om de toepassing van PV-panelen: deze auto is namelijk een ‘energie-positieve’ gezinsauto. Dit houdt in dat de Stella Luxe in een jaar gemiddeld minder energie verbruikt dan dat ze oplevert.
Zonne-energie is dus volop ‘in the picture’, wat voor u als installateur interessante kansen biedt. Ambitieuze plannen met betrekking tot PV-panelen, zoals de gemeente Utrecht die onlangs bekend maakte, leveren de komende jaren beslist het nodige werk op.