PV-panelen monteren op bijzondere daken

Erik op 10 december 2019 | 3 minuten leestijd
Er zijn daken waarbij het onmogelijk lijkt om er zonnepanelen op te plaatsen, bijvoorbeeld op een woontoren of op een pand met een zeer lichte dakconstructie. Toch is het in veel gevallen met een speciaal systeem wel mogelijk. Technea Nederland laat op de VSK2020 in hal 7 een oost-west montagesysteem voor plat dak, een zuid-opstelling voor plat dak en een montagesysteem voor hellende daken zien.

Als er gedacht wordt aan het plaatsen van zonnepanelen, is het altijd belangrijk om van tevoren een ballastberekening te maken. Maar als de berekening positief uitvalt, kan ballast bij zware stormen toch voor problemen zorgen. Bovendien kan de druk van ballast leiden tot scheurvorming in een dakbedekking als EPDM, PVC of bitumen. 

Installatiegemak 

Technea Nederland is sinds 1998 distributeur van duurzame installatietechnieken. Het bedrijf heeft een flink assortiment: van douche-wtw tot warmtepomp, en van pelletketel tot PV-montagesysteem. Technea Nederland ziet het als haar missie om het werk van installateurs zo makkelijk mogelijk te maken. De producten staan dan ook bekend om hun installatiegemak en bewezen kwaliteit. Dat geldt ook voor het montagesysteem voor platte daken van fabrikant Jual Solar. Het biedt als enige een stormvaste en waterdichte oplossing voor warme en koude daken met EPDM, PVC of bitumen dakbedekking. Het montagesysteem is gebaseerd op het gebruik van speciale dakconsoles die aan bijvoorbeeld aan de houten, betonnen of stalen dakconstructie verankerd kunnen worden. Op die manier zorgt de bestaande constructie voor genoeg stevigheid van en is ballast overbodig.
Het mooie van dit montagesysteem is dat de fabrikant iedere dakconsole van exact dezelfde dakbedekking voorziet als die er op de projectlocatie komt te liggen. Dat garandeert dus een waterdichtheid van 100%.  Het speciale oost-west systeem benut het beschikbare dakoppervlak optimaal en geeft dus het hoogst haalbare rendement. De spreiding over de dag is bovendien groter, waardoor de piek in de middag lager uitvalt. 

Pak sneeuw 

Jual Solar biedt ook een ballastvrij montagesysteem om zonnepanelen op hellende daken met EPDM, PVC of bitumen dakbedekking te bevestigen. Ook daarbij biedt het fixeren van het montageframe aan de dakconstructie zekerheid. Er is geen ballast nodig en de pv-panelen blijven ook bij zware stormen keurig liggen. Doordat de dakconsoles aan de dakconstructie worden bevestigd, drukt het gewicht van de panelen en het frame, maar ook bijvoorbeeld een pak sneeuw, op de gefixeerde bevestigingspunten. Er komt dus geen druk op de dakbedekking te staan en het dak blijft onbeschadigd. Hierbij maakt het niet uit of het dak geïsoleerd (warm) is of juist geen isolatie (koud) heeft.

Bevestigingsmethode 

Ook het type dakconstructie heeft invloed op de bevestigingsmethode. Bij een geïsoleerd stalen dak worden er speciale (kantel)ankers gebruikt. Maar gaat het om hoogbouw met een  betonnen constructie, dan wordt er ander constructiemateriaal geselecteerd.
Het gewicht van het systeem zorgt voor een drukbelasting op het hellende dak. Vooral bij geïsoleerde daken is het daarom belangrijk te controleren dat de bevestiging hier geschikt voor is. Technea Nederland adviseert graag, en heeft voor iedere situatie de juiste oplossing voorhanden. 

Gerelateerde artikelen