​PulseLed: inbraakdetectie, noodverlichting en rookmelder in één

Casper op 27 augustus 2015 | 2 minuten leestijd

Een slim armatuur waarin inbraakdetectie, noodverlichting en een rookmelder, zijn samengebracht; dat is PulseLed. Het armatuur, ontwikkeld door PulseNed uit Hoge Zwaluwe, is direct aan te sluiten op het lichtnet. Nieuwe kabels trekken is dus niet nodig.

Een rookmelder, inbraakdetectie, noodverlichting… Het uiterlijk van een gebouw wordt er doorgaans niet fraaier op. Daarom is een alles-in-één armatuur een welkome oplossing. Het armatuur werkt aan de hand van signalen die over het bestaande lichtnet worden verstuurd. Het installatieproces is dan ook simpel en beperkt zich tot het bevestigen van de PulseLed en het installeren van een detectietoestel in de meterkast.

Vervanging

Nieuwe alarmsystemen zijn onvermijdelijk; eens in de zoveel tijd moet het een en ander vervangen worden. Dit kan zijn omdat het systeem verouderd is, maar ook omdat de functies van een gebouw veranderen of omdat de regelgeving is gewijzigd.

Voor de installateur betekent dit dat er nieuwe kabels getrokken moeten worden. Dat kan een duur grapje zijn. Daarnaast is het in sommige gevallen onwenselijk of zelfs onmogelijk, bijvoorbeeld in monumentale panden.

PulseLed maakt gebruik van bestaande laagspanningsinstallaties (230/400 volt). Decentrale brand-, inbraak- en overvalmeldingen zijn afzonderlijk en centraal in de verdeelkast te traceren. Vanuit de verdeelkast gaat zo nodig een automatisch signaal naar de alarmcentrale.

Certificering

Woningcorporatie WonenBreburg uit Breda heeft de primeur; de eerste armaturen zijn door hen afgenomen.  “Maar een werkelijke doorbraak is pas mogelijk als we dit systeem gecertificeerd krijgen”, zegt Jacques Pals, directeur van Installatiebureau Pals, nauw betrokken bij de ontwikkeling van het slimme armatuur. “Dat zijn tijdrovende procedures en daar zitten we momenteel middenin. Wanneer die fase is afgesloten kunnen we de armaturen ook seriematig produceren.”