PulseLed armatuur integreert rookmelder, inbraakdetectie en noodverlichting

Casper op 7 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Vooral eigenaren van monumentale panden zullen blij zijn met PulseLed. In deze slimme armatuur zijn een rookmelder, inbraakdetectie en noodverlichting samengebracht. PulseNed uit Hoge Zwaluwe ontwikkelde de armatuur dat direct is aan te sluiten op het lichtnet waardoor het trekken van nieuwe kabels niet nodig is.

In veel gebouwen ontsieren niet zelden verschillende armaturen voor allerlei functies de plafonds. Dat het beduidend fraaier kan, bewijst de alles-in-één armatuur PulseLed. Het is één armatuur voor rookdetectie, inbraakdetectie en noodverlichting. De nieuwe armatuur functioneert op basis van signalen die over het bestaande lichtnet worden gestuurd en is daarom erg eenvoudig aan te leggen. Daarmee is de toepassing ook aanmerkelijk goedkoper. Het installatieproces beperkt zich totsimpelweg het bevestigen van de PulseLed armatuur en de montage van een detectietoestel in de meterkast.

Bestaande bouw

Het komt met grote regelmaat voor dat gebruikers of eigenaren van bestaande gebouwen nieuwe alarmmeldsystemen installeren. Vaak omdat het bestaande systeem verouderd is, maar ook omdat functies binnen het gebouw veranderen of de regelgeving is gewijzigd. In de praktijk betekent datmeestal dat de installateur hiervoor nieuwe kabels moet trekken, inclusief bijbehorende voorzieningen. Dat is niet alleen kostbaar, maar soms ook onwenselijk of onmogelijk, bijvoorbeeld in monumentale gebouwen. Het door PulseNed ontwikkelde systeem stuurt signalen over de bestaande gebouwgebonden laagspanningsinstallaties (230/400V). Decentrale brand-, inbraak- en overvalmeldingen zijn hiermee afzonderlijk en centraal in de verdeelkast te traceren. Vanuit de verdeelkast gaat een automatisch signaal naar de alarmcentrale. Het systeem is prima geschikt voor het installeren van alarmmelders, rookmelders, alarmcentrales en inbraakinstallaties. Bijkomend voordeel is dat PulseNed al deze functies integreert in één armatuur. Het plafond hangt hierdoor niet meer vol met allerlei melders.

Productie

De eerste PulseLed-armaturen zijn inmiddels afgenomen door woningcorporatie WonenBreburg uit Breda. “Maar een werkelijke doorbraak zal pas mogelijk zijn als we dit innovatieve systeem gecertificeerd krijgen”, vertelt Jacques Pals, directeur van Installatiebureau Pals en betrokken bij de ontwikkeling van deze slimme armatuur. “Dat zijn erg tijdrovende procedures en daar zitten we momenteel middenin. Wanneer die fase is afgesloten kunnen we de armaturen ook seriematig produceren.”