Project van de maand: Grote Merwedesluis weer up to date

Erik op 12 juli 2016 | 2 minuten leestijd
De Grote Merwedesluis Gorinchem verbindt het Merwedekanaal met de Merwede. Het is een flinke sluis met een schutkolk van 120 meter lengte en een kolkbreedte van 24 meter. Istimewa Elektro pleegt op dit moment groot onderhoud aan het complex. “Vooral de logistiek is een uitdaging.”

Binnen Istimewa Elektro is Arno Serier de projectleider van dit grote onderhoudsproject. “De werkzaamheden zijn begonnen in januari”, vertelt hij. “De ontwerpfase heeft lang geduurd omdat we volgens het CE-traject hebben gewerkt. Dat betekent dat we een risico-inventarisatie hebben gemaakt en het complete ontwerp van A tot Z op veiligheid hebben beoordeeld. Nu zijn we met de uitvoering bezig en in oktober zal het project klaar zijn. Het is vooral een kwestie van afstemmen met andere partijen, en van logistiek. Over de sluis liggen twee bruggen: de Korte brug is een elektromechanische ophaalbrug, de Hoge brug is een hydraulische basculebrug. De bruggen zijn de belangrijkste toevoerwegen naar de binnenstad. Ze kunnen niet tegelijk gestremd zijn. De werkzaamheden zijn zo gepland dat het verkeer (zowel over de weg als over het water) er zo weinig en zo kort mogelijk last van heeft.”

 Istimewa Elektro vernieuwt naast alle voedings- en besturingskasten, bekabeling, seinen, afsluitbomen en verlichting ook de communicatiesystemen zoals: audio-, intercom-, omroep en camera installatie. De nieuwe installatie wordt naast de oude opgebouwd. In een relatief korte periode wordt de oude installatie verwijderd en de nieuwe in bedrijf gesteld, waarbij gebruik wordt gemaakt van tijdelijke besturingsinstallaties. In het bedieningshuis van de sluis is ook de centrale bedienpost van de bediening van een deel van de bruggen in het Merwedekanaal gevestigd.
Serier: “Het is een mooi project. Voor de Provincie Zuid-Holland hebben we in het verleden vooral bruggen gerealiseerd. Zo’n sluis is toch wel even wat anders, en helemaal op deze A-locatie in Gorinchem.”

  • De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:
  • Vervangen aandrijving van de twee beweegbare bruggen;
  • Vervangen/renoveren van de aandrijving van de sluisdeuren;
  • Herstellen/renoveren van de sluisdeuren en ophanging;
  • Vervangen van de elektrotechnische- en besturingsinstallatie;
  • Herstellen schades aan betonnen onderdelen en metselwerkconstructies;
  • Herstellen verhardingen;
  • Aanbrengen van leuningwerken langs kolk en deuren;
  • Uitvoeren van conserveringswerkzaamheden.

Gerelateerde artikelen