Programma van Eisen voor Veiligheidsinspecties zorgt voor duidelijkheid

Erik op 27 november 2015 | 2 minuten leestijd
Eerder besteedde Elektrotechniek365 al aandacht aan het Programma van Eisen voor Veiligheidsinspecties, opgesteld door Elektroraad. Het PvE biedt inspecteurs een beter inspectiekader in zowel de aanbestedings- als de uitvoeringsfase. Peter Treffers, directeur van Elektroraad, overhandigde de norm deze week officieel aan Titia Siertsema van UNETO-VNI, tijdens het Landelijke Inspectiecongres. Het PvE is nu online beschikbaar en gratis te downloaden.

De NEN 3140 voorziet van oudsher in richtlijnen van veiligheidsinspecties. Wanneer er geen installatieverantwoordelijke aanwezig is, is deze norm echter niet toereikend genoeg. Dit kan voor problemen zorgen. Daarom ontwikkelde Elektroraad, in opdracht van UNETO-VNI, het Programma van Eisen voor Veiligheidsinspecties.

‘Opdrachtgever en inspectiebedrijven hebben door het ontbreken van een passend kader veel last van interpretatieverschillen over de scope van de inspectie en de totstandkoming van de inspectieovereenkomst. Deze onduidelijkheid kost inspectiebedrijven in de aanbestedingsfase vaak onnodig veel tijd en geld en maakt het opdrachtgevers lastig om offertes te vergelijken’, aldus UNETO-VNI op haar website. ‘Daarnaast leidde de onduidelijkheid geregeld tot onnodige juridische problemen. Dankzij de duidelijkheid die het PvE biedt, kunnen veel commerciële én juridische valkuilen worden voorkomen.’

Het PvE voorziet tevens in een eenduidige risicobeoordeling. Dit voorkomt onduidelijke en discussies over de beoordeling van geconstateerde gebreken.

Download het PvE hier.

Gerelateerde artikelen