​‘Productie van witte LEDs kan veel goedkoper’

Erik op 24 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Wetenschappers aan Rutgers University in New Jersey hebben, aan de hand van computer-rekenmodellen, een fosforlaagje ontwikkeld dat de productiekosten van witte LEDs tot wel 90 procent kan verlagen.

Huidige LED-lampen gebruiken doorgaans blauwe LEDs. Om toch het warme, witte licht te creëren dat men gewend is van LED-lampen, wordt een fosforlaagje aangebracht. Dit fosforlaagje is gemaakt van verschillende materialen, waarvan sommigen, zoals het schaarse metaal cerium, erg duur zijn.

Dat kan beter, dacht men aan Rutgers University. Daarom ging het Amerikaanse onderzoeksteam op zoek naar goedkopere en duurzamere combinaties van materialen. Met behulp van digitale rekenmodellen bleek men in staat om een fosforlaagje te creëren dat gelijkwaardig is aan wat er momenteel op de markt is, maar dan zonder het gebruik van dure metalen zoals cerium.

Fosfor

Het fosforlaagje dat de wetenschappers ontwikkeld hebben, bestaat uit een combinatie van goedkope metalen en organische, lichtgevende moleculen. Door gebruik te maken van computer-rekenmodellen konden de Amerikaanse wetenschappers veel verschillende combinaties binnen korte tijd testen. Dit stelde hen in staat om de kleur van de fosfor zodanig af te stemmen dat het een wit licht produceert dat het meest prettig is voor het menselijke oog.

Ook is het nieuw ontwikkelde fosforlaagje goedkoper, duurzamer en makkelijker te produceren.

Lees ook: Geen internetverbinding? Gebruik een LED-lamp.

Gerelateerde artikelen