Producent van thuisbatterij kan dankzij investering opschalen

Erik op 15 april 2019 | 3 minuten leestijd
Het bedrijf iwell is van plan haar thuisbatterij dit jaar in honderd complexen te plaatsen en volgend jaar in vijfhonderd. Dit is mogelijk dankzij de investering van Doen Participaties. ‘Alle investeringen in IT en productiefaciliteiten zijn nu in gang gezet, waardoor de gestelde doelen realistisch en haalbaar zijn,’ aldus Jan Willem de Jong, commercieel directeur van iwell.

iwell is de ontwikkelaar van het batterijsysteem Cube en richt zich op eigenaren van appartementencomplexen, in het bijzonder op woningcorporaties vastgoedbeleggers en VvE’s. De batterij wordt in woningcomplexen geplaatst, vaak tegelijk met zonnepanelen. De batterij is aangesloten op het elektriciteitsnet en is met name bedoeld om het net te ontlasten.

Dure netaansluiting

Grote woningcomplexen met zware apparatuur zoals liften hebben vaak een grotere en dus duurdere netaansluiting. Deze aansluiting kan kleiner worden als het net minder wordt belast. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig dat tijdens piekuren ’s ochtends en ’s avonds, of tijdens piekmomenten zoals tijdens het gebruik van de lift, het elektriciteitsnet niet gebruikt wordt. De thuisbatterij voorziet op dat soort momenten in de benodigde elektriciteit. Hierdoor kan het woningcomplex toe met een kleinere aansluiting.

Volgens de directeur van iwell scheelt dit corporaties ongeveer 2.000 euro per jaar aan aansluitkosten. De corporatie kan dit bedrag doorberekenen aan de huurders in de vorm van verlaagde servicekosten. De Jong: ‘Daarom zie ik ons batterijopslagsysteem als duurzaam energiesysteem voor mensen met een kleine beurs.’ Woningcorporatie de Alliantie uit Amsterdam startte afgelopen zomer met een proef met de thuisbatterij. De batterij in dit complex heeft een opslagcapaciteit en een vermogen van 10 kW. Door dit vermogen ging het van een 3×80 A- naar een 3×25 A-aansluiting.

Complete Nederlandse markt

Met de bijdrage van Doen kan de opschaling nu daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, zegt De Jong. ‘We kunnen de opschaling nu aan en de batterij aanbieden in de complete Nederlandse markt. Dat betekent een batterij in honderd complexen dit jaar en vijfhonderd volgend jaar.’

In de woningen en openbare ruimte van de VvE-complexen wordt eerst de zonne-energie gebruikt. Als de elektriciteitsvraag hoger is dan het aanbod wordt stroom afgenomen van het net. Op de piekmoment wordt dan een beroep gedaan op de batterij, die dus kan worden opgeladen met elektriciteit van het net of van de zonnepanelen. Alles wat ‘over’ is, wordt via de batterij teruggeleverd.

Instemmingsrecht

Volgens De Jong wordt op deze manier het instemmingsrecht van huurders omzeild. Woningcorporaties moeten toestemming vragen aan hun huurders voordat zij grote veranderingen mogen toepassen; 70 procent van de bewoners moet ermee instemmen. Ook voor het plaatsen van zonnepanelen en salderen per huis gelden die regels. De Jong: ‘De thuisbatterij wordt in de centrale ruimte van het wooncomplex geplaatst en blijft zodoende in eigendom van de woningcorporatie. Er is geen toestemming voor nodig vanuit de huurders.’

De investering van de batterij bedraagt afhankelijk van het complex een bedrag tussen de 13.000 en 14.000 euro. De batterij kan via de BNG Bank ook geleased worden voor  92 euro per maand. Deze laatste optie biedt een oplossing voor VVE’s die minder draagkrachtig zijn dan een woningcorporatie.

Gerelateerde artikelen