Primeur in Europa: ecodesign-blower voor elektrische radiatoren

Erik op 8 maart 2017 | 3 minuten leestijd
Het is een primeur: de nieuwe ecodesign-blower voor elektrische radiatoren van Vasco. Het bedrijf introduceert de voorgemonteerde verwarmingsventilator in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Dankzij een weekprogrammering, openraamdetectie en aanwezigheidsdetectie is het de blower energiezuinig.

Volgens Vasco is het de eerste voorgemonteerde verwarmingsventilator die voldoet aan de Ecodesign Directive. Vanaf 2018 moeten verwarmingsapparaten voldoen aan deze Europese normering die bedoeld is om het energieverbruik van elektrische apparaten te verminderen. Bij verwarmingsapparaten wordt een weekprogrammering, openraamdetectie en/of aanwezigheidsdetectie verplicht.

“Door de functies nu al in de nieuwe verwarmingsventilator te integreren, sorteert Vasco voor op de toekomstige Ecodesign-Directive,” legt het bedrijf uit. “We hadden kunnen wachten tot 2018, dus als de functies verplicht zijn. Echter, als marktleider op het gebied van functionele en duurzame designradiatoren, zijn we het aan onze stand verplicht om onze nek nu al uit te steken.”

De blower speelt ook in op de stijgende vraag naar elektrische radiatoren die steeds populairder worden vanwege de toename van (bijna-) energieneutrale woningen. “De verwarmingsventilator, die de radiator aanstuurt, zorgt in elk seizoen voor een behaaglijke temperatuur. In de winter helpt de blower de radiator de comforttemperatuur sneller te bereiken door warme lucht, opgewekt door een eigen PTC-weerstand van 1000 Watt, in de ruimte te blazen. Op bijvoorbeeld een koude lenteochtend wanneer er wel behoefte is aan warmte maar in mindere mate dan in de winter, volstaat het dat enkel het verwarmingselement in de radiator wordt aangestuurd.”

Weekprogramma

Door functie van het weekprogramma wordt de badkamer alleen verwarmt door de blower op de voorgeprogrammeerde dagen en tijdstippen die door de gebruiker zijn ingesteld. Daarnaast kan de blower ook zelf een weekprogramma instellen door middel van de aan- en afwezigheid van de gebruiker detecteren. Geen beweging betekent geen warmte. Het vergeten uitzetten van het apparaat is daardoor niet mogelijk.

Wanneer er een plotselinge temperatuurval wordt waargenomen, door bijvoorbeeld een openraam, wordt direct opgeschakeld naar de anti-vriesmodus. In het geval van strenge vorst kan schade aan leidingen hierdoor worden voorkomen. Om inzicht te behouden in het energieverbruik, is de energieconsumptie via een indicator op het bedieningsscherm continu zichtbaar.

Montage

De blower wordt als een module in de fabriek voorgemonteerd aan de onderkant van de Vasco elektrische radiatoren te weten: Carré Bad, Agave, Iris, Aster en Niva. “De nieuwe Blower is behalve energiezuinig, ook esthetisch en functioneel. Hij is 2 tot 4 centimeter slanker dan concurrerende blowers, waardoor de radiator korter bij de wand gemonteerd kan worden. De blower is gekoppeld aan de radiator waardoor hij zowel samen met de radiator kan verwarmen alsmede enkel het verwarmingselement in de radiator aanstuurt.”

Gerelateerde artikelen