Prefabonderdelen en BIM gaan hand in hand

In de bouw zien we ze steeds vaker, maar ook in de installatiebranche is er een trend gaande. We hebben het dan over prefab onderdelen en modulaire bouwmethodes. De installatiebranche krijgt steeds meer oog voor het werken met prefab geproduceerde onderdelen. BIM is daarbij onmisbaar.

Prefab en modulaire bouwmethodes hebben al voordeel dat de productiviteit efficiënter wordt en er, in veel gevallen, wordt bespaard op de kosten. Een voorbeeld van efficiënter door deze manier van werken, is het Brouwerseiland. Dit project, waarbij een huis wordt gebouwd op een eiland, vergt veel denkwerk op het gebied van logistiek. De uitvoerders maakten daarbij gebruik van Stabicad van Stabiplan voor meer inzicht tijdens de ontwerpfase. Die software is gebaseerd op BIM. “Revit hoeft niet meer tijd te kosten maar biedt wel veel inzicht en mogelijkheden, ook met het oog op prefab”, legt Aart-Jan Stroober, werkvoorbereider bij DWT Groep en ervaringsdeskundige uit. Stroober gebruikte bij het project van het Brouwerseiland veelvuldig gebruik van BIM.

Voordeel in de workflow

Door prefab vroeg in het bouwproces te betrekken, verandert de workflow. Vooraf zal namelijk de keuze voor de fabrikant gemaakt moeten worden. “Engineers downloaden fabrikant-specifieke content via MEPcontent, zodat ze direct modelleren met up-to-date, bestelbare producten, compleet met artikelnummers en prijsinformatie.” Op de bouwplaats zelf plukken de installateurs de vruchten van de nieuwe manier van werken. “Met de prefab functionaliteit die standaard in Stabicad opgenomen is, creëren engineers eenvoudig prefab sets met meerdere prefab elementen”, gaat Stroober verder. “De codering die aan deze sets meegeven wordt, is instelbaar. Vervolgens worden met een druk op de knop meerdere prefab sheets en materiaallijsten tegelijk gegenereerd, op basis van de informatie in het model.”

Gerelateerde artikelen