Prefab onderdelen hard nodig bij snelle renovatie

Erik op 15 maart 2017 | 2 minuten leestijd
Prefab onderdelen worden de nieuwe trend van snelle badkamerrenovaties. Om bedrijven ideeën te laten aandragen, schreef woningcorporatie Mitros een wedstrijd uit. De deelnemers moesten het hoofd buigen over een badkamerrenovatie in één dag. De winnaars werden dinsdag bekend gemaakt.

Vooraf waren de reacties vooral negatief: “Renovatie in een dag is toch nooit mogelijk.” Mitros wilde deze conservatieve en pessimistische gedachten doorbreken. “Het moet sneller, beter en goedkoper”, vindt Mitros. De bewoners van de sociale huurwoningen moeten bij een renovatie voorop staan, vindt de coöperatie. Zij moeten zo kort mogelijk in de overlast zitten en lawaai moet tot het minimale worden teruggebracht. Mitros vindt dat er in de afgelopen tijd weinig is veranderd op het gebied van renovatie.

Veel deelnemers

In totaal deden dertig bedrijven mee aan de uitdaging. Die aantal werd fors gereduceerd en tijdens de finalebijeenkomst mochten vier bedrijven hun ideeën pitchen. De jury koos van die vier uiteindelijk twee winnaars die een bedrag van 20.000 euro kregen en “morgen aan de slag kunnen.”

Daarbij maakte alle bedrijven gebruik van 3D-inmetingen en onderdelen die vooraf op maat gemaakt en gezaagd waren. De uiteindelijke winnaars waren B8U en Coen Hagedoorn Bouwgroep.

Winnende ideeën

Voor B8U staat, na de bewoners, de eenvoudige montage centraal. Daarbij wordt gebruik gemaakt van prefab onderdelen. De sandwichpanelen kunnen droog worden opgebouwd. Daarbij wordt geen kit of specie gebruikt. Ook de vloer wordt vooraf gemaakt door de fabrikant. Omdat ook te denken aan het milieu worden sommige panelen gemaakt voor oude PET-flessen en plastic tasjes.

Ook Coen Hagedoorn Bouwgroep laat de panelen al door de fabrikant op maat zagen. De maten zijn vooraf al ingemeten door 3D-meting. Boren en zagen op de dag van de renovatie is daarbij niet noodzakelijk. Ook na het installeren kan de badkamer worden aangepast en kapotte onderdelen kunnen worden gerepareerd.

Innovatieve oplossingen

Naast de challenge voor de badkamerrenovatie, wil Mitros in de nabije toekomst meer challenges uitschrijven. 

Gerelateerde artikelen