Prefab installatiekast voorziet woning het hele jaar van duurzame energie en warmte

Casper op 27 december 2017 | 3 minuten leestijd
Dubotechniek uit Zaltbommel introduceert de One@Home, een nieuwe geprefabriceerde plug & play innovatie ontwikkeld voor Nul op de Meter woningen. De eerste serie functioneert inmiddels volop in Etten-Leur.

De One@Home, speciaal ontwikkeld voor Nul op de Meter (NOM)-woningen, is een geprefabriceerde behuizing waar de volledige technische installatie van een woning is ingebouwd. Deze kast voorziet de woning het hele jaar van duurzame energie en warmte, op een manier die voldoet aan de richtlijnen voor NOM-woningen. Verwarming en koeling in de NOM- woningen in Ettenleur wordt geleverd door een bodembron en warmtepompen. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming en -koeling in alle woonvertrekken. WTW-units zorgen voor voldoende frisse lucht, waarbij een optimale warmteterugwinning en energiebesparing gegarandeerd worden.

In de One@Home zitten een warmtepomp, tapwaterboiler, omvormer, verdelerset en het balansventilatiesysteem. De elektriciteit die deze systeemonderdelen gebruiken wordt opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen. Door toepassing van een bodemwarmtepomp en energieterugwinning door het balansventilatiesysteem, garandeert de installatiekast maximale energiebesparing en een duurzame klimaatvoorziening. Bij gemiddeld gebruik (max. 21°C in de vertrekken en 180 liter water per dag) heeft de bewoner aan het eind van het jaar letterlijk een nul op de energiemeter.

Extreem kort

Dubotechniek heeft al jarenlange ervaring met de ONE, een grote kant-en-klare skid waarin alle essentiële componenten voor de klimaatinstallatie van een utiliteitsgebouw zijn opgenomen. Ook dit systeem wordt volledig prefab gemaakt. Door deze oplossing, wordt de One@Home in de woning geplaatst en hoeft deze alleen nog maar aangesloten te worden. Dankzij de standaardisering kende het montagewerk slechts een doorlooptijd van twee dagen. Inclusief alle tests, waarna de installatiekasten just-in-time op het project worden aangeleverd. De bouwtijd op de locatie is hierdoor extreem kort, waardoor de installatietijd en -kosten worden beperkt. De kasten werden met de bouwkraan op de zolderverdieping van de woningen gehesen. Meteen daarna konden ze worden aangesloten en in bedrijf gesteld, zodat dezelfde dag nog de dakplaten konden worden aangebracht.   

Na installatie van het dak zijn zonnepanelen gemonteerd. Het benodigd pv-oppervlak op de daken is door Dubotechniek uitgerekend en is afhankelijk van de woninginhoud en het verwachte verbruik. Om de opbrengst van de zonnepanelen, het rendement van de warmtepomp en het bewonersverbruik inzichtelijk te maken, is in de One@Home een monitoringssysteem voorbereid waarmee via een standalone GSM-verbinding op afstand de complete installatie kan worden gemonitord.

Monitoring

Volgens een woordvoerder van Dubotechniek is het gebruik van het monitoringsysteem bedoeld als service, voor het geval van onvoorziene problemen maar vooral ook om bewoners te adviseren. Bijvoorbeeld wanneer zij van hun NOM- doelstelling afwijken en daardoor het risico lopen met een te hoge energierekeningen te worden geconfronteerd. Bewoners die dit wensen, kunnen hun installatie inzien via een app op de smartphone of tablet.