PostNL haalt oude elektronica op

Erik op 22 mei 2017 | 2 minuten leestijd
Dat het goed gaat met het recyclen van lampen, werd onlangs beschreven op InstallatieProfs. Steeds meer Nederlanders brengen hun oude of defecte lampen en armaturen naar een inzamelpunt. Andere elektrische apparatuur wordt ook steeds vaker weggebracht voor recycling. Doordat gemak de mens dient, heeft recyclingorganisatie Weee een extra service bedacht. Apparaten worden thuis opgehaald.

De organisatie is een proef gestart en haalt via pakjesbezorger PostNL de afgedankte apparaten op. De proef werd uitgevoerd in delen van Dordrecht, Groningen en de binnenstad van Amsterdam. Particulieren kunnen hun apparaten meegegeven met de bezorger.

Weee geeft aan dat ze positieve reacties krijgen op het plan. Bij een route van 150 pakketten worden er ongeveer zes apparaten opgehaald. Dat komt neer op tussen de drie a vier miljoen op jaarbasis in heel Nederland. Weee wil aan het einde van het jaar bekijken of ook andere pakketdiensten zich willen aansluiten bij de service.

Ruimte voor verbetering

Per jaar worden er 100 miljoen kleine elektronische apparaten gekocht. Een derde van alle apparaten wordt momenteel gerecycled. Het overige gedeelte belandt ergens in het huis of in de vuilnisbak. Bij grote elektronica zoals wasmachines en koelkasten is dit percentage een stuk lager omdat deze vaak worden opgehaald als er een nieuwe wordt aangeleverd.

Europese regels

Het recyclen van elektronische apparatuur is belangrijk vanwege de duurzaamheid. Zo bevatten oude producten nog vaak grondstoffen die weer opnieuw kunnen worden gebruikt. Europese regels stellen dat 45 procent van alle elektronische apparaten moet worden ingezameld. Over twee jaar gaat dit percentage met 20 procentpunten omhoog naar 65 procent.

Van de apparaten die worden ingezameld tijdens de ronde van PostNL krijgt naar schatting vijf a tien procent een nieuw leven. De overige producten worden gerecycled waarbij de gevaarlijk stoffen worden verwijderd. Uiteindelijk belandt tien procent van die producten in de verbrandingsoven. 

Gerelateerde artikelen