Politie waarschuwt installateur voor hennep

Erik op 2 oktober 2015 | 3 minuten leestijd
Installateurs worden tijdens hun werk regelmatig geconfronteerd met hennep. Op de Elektrotechniek 2015 beurs in de Jaarbeurs waarschuwen het OM en de politie voor de gevolgen hiervan. “We willen installateurs graag wijzen op een nieuwe wet die sinds afgelopen maart van kracht is. Het meewerken aan of faciliteren van georganiseerde hennepteelt is strafbaar geworden.”

Onlangs stuitten werknemers van een installatiebedrijf in Bergen op Zoom nog op een hennepkwekerij. De installateurs waren in de desbetreffende woning aan het werk vanwege een lekkage. Terwijl zij op zoek waren naar deze lekkage, vonden zij in de berging verdachte spullen en belden de politie. Die deed verder onderzoek en vond in de berging lampen, ventilatoren, kachels en transformators. De huurder van de berging werd aangehouden en een ruimingsbedrijf heeft de spullen opgehaald.

Vaak mee in aanraking

Vanaf de Elektrotechniek 2015 beurs waarschuwt het OM, samen met de politie, Netbeheerder Nederland en Meld Misdaad Anoniem, installateurs voor het gevaar van hennepteelt. Dat dit onderwerp leeft in de installatiebranche, blijkt wel uit het feit dat het een van de meest drukstbezochte stands van de beurs is. Volgens het OM komen installateurs steeds vaker – ongewenst – met hennep in aanraking. “Installateurs komen vaker met hennepteelt in aanraking dan je denkt”, aldus Elsbeth Kleibeuker, persvoorlichter van het OM. “Bijna iedereen die ik de afgelopen dagen gesproken heb, is wel eens met verdachte zaken in aanraking gekomen.”

Strafbaar

In maart is een nieuwe wet van kracht gegaan, die het meewerken aan of faciliteren van georganiseerde hennepteelt strafbaar stelt. “Het faciliteren van hennepteelt kan bestraft worden met boetes tot 81.000 euro of celstraffen tot 3 jaar. Wij staan dan ook op de beurs om mensen uit de branche weerbaar te maken en te informeren over de gevolgen.”

Verdachte zaken

Mocht u als installateur dus stuiten op een verdachte situatie, dan is het zaak dit te melden bij de politie. “Er moeten alarmbelletjes gaan rinkelen wanneer je gevraagd wordt om een leiding om de meter te trekken, zonder dat je op de zolder mag komen”, aldus John Jespers, coördinator hennep bij de politie. “Of wanneer je de vraag krijgt om een installatie aan te leggen in een pand waar niemand woont. Andere voorbeelden zijn een schimmige manier van omgang of betaling met contant geld.”

Lees meer over Elektrotechniek 2015 op Elektrotechniek365.nl

Gerelateerde artikelen