Plug & play-schakelaar voor circulatiepomp bespaart 80 procent op energie

Erik op 5 januari 2016 | 3 minuten leestijd
​Een energiebesparing tot 80 procent bij vloerverwarming is mogelijk met het gebruik van de slimme pompschakelaar Comfortiser. Dit claimt de producent Uniwarm uit Vorden die het plug & play-apparaat onlangs op de markt heeft gebracht. De Comfortiser schakelt de circulatiepomp alleen in als er ook daadwerkelijke warmtevraag is. Tegelijkertijd zorgt de slimme pompschakelaar ervoor dat de vloer langer warm blijft.

De Comfortiser levert volgens Anne de Gelder van Uniwarm niet alleen een aanzienlijke energiebesparing op, de toepassing draagt ook bij in de substantiële levensduurverlenging van de circulatiepomp. “Het apparaat is geschikt voor elk type vloerverwarmingsverdeler met pomp en na negen maanden wordt de investering al terugverdiend.”

Bij de gangbare systemen voor vloerverwarming draait de circulatiepomp continu. Dat is niet alleen overbodig maar ook niet wenselijk. Want als er geen warmtevraag is, stuwt de pomp afgekoeld water door de leidingen. De vloer zal daardoor sneller afkoelen met als gevolg dat de thermostaat ook weer eerder aanslaat om de ruimte te verwarmen.

Instelbereik

Deze ongewenste situatie is met de pompschakelaar eenvoudig te voorkomen. De Comfortiser zorgt ervoor dat de circulatiepomp alleen draait als het systeemwater warm genoeg is. Als het afwater afkoelt, stopt de pomp onmiddellijk. Bij een hogere aanvoertemperatuur wordt de pomp weer ingeschakeld. Gebruikers kunnen het bereik instellen tussen de 25 – 55 °C.

De pompschakelaar wordt bij de vloerverwarmingsinstallatie geplaatst en is voorzien van een temperatuurvoeler waarmee wordt gegarandeerd dat de pomp alleen draait als er ook daadwerkelijk wordt verwarmd.  Wanneer de temperatuur in de vloerleidingen daalt, stopt de circulatiepomp waardoor het water in de leidingen zeer langzaam afkoelt. In de zomer, wanneer er gedurende een langere periode geen verwarming nodig is, schakelt de Comfortiser elke twee weken de pomp gedurende een minuutje in. Door de circulatiepomp met deze intervallen ook buiten het stookseizoen te laten draaien wordt het vastlopen door kalkafzetting in het systeem voorkomen.  

Veel minder draaiuren

Een besparing van 80 procent is volgens De Gelder mogelijk doordat de pomp aanzienlijk minder energie zal gebruiken. “Dat tikt flink aan. Doordat de pomp  alleen tijdens de stookuren draait, zal het aantal draaiuren per jaar gemiddeld 7760 uur lager uitvallen. Bij een pompvermogen van 35 Watt bedraagt de energiebesparing al meer dan zestig euro, bij een pompvermogen van 65 Watt bijna het dubbele. In dit laatste geval zal de investering na negen maanden zijn terugverdiend. En dan heb ik het nog niet over de levensduurverlenging van de circulatiepomp. Die draait immers maar een fractie van de tijd die hij zonder het gebruik van deze schakelaar zou draaien.”